Pereiti į pagrindinį turinį

Dešrelių su E250 kepti negalima

2009-04-11 09:00

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai įspėja, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo.

Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Tačiau gamintojai neprivalo įspėti, esą tai pačių pirkėjų reikalas, pranešė Lietuvos televizija.

Kone vasariški orai ir pramogauti įpareigoja vasariškai. O kur iškyla – ten ir kepsnys. Vieniems tinka tik šviežios mėsos šašlykas, o kiti mėgsta pakepti dešreles. Tik kad tos dešrelės kepti ant laužo visiškai netinkamos.

Parduotuvėse yra keliolika rūšių dešrelių, kurios, pasak specialistų, iškeptos ant atviros ugnies ar kepsninėje pasidaro nuodingos, nes jose yra konservantų – nitritų.

"Šių dešrelių mes negalime kepti kepsninėje ant atviros ugnies, nes dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai nitrozofenoliai", – sakė Irena Pečiulienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistė.

Maisto kokybės ekspertai atkreipia dėmesį, kad kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse ir dešrose yra konservantų, kurie pažymėti ženklu E250, dar vadinamu nitritinėmis druskomis.

Maisto pramonėje juos griežtai nustatytais kiekiais vartoti leidžiama ir gamintojai, pagal dabar galiojančią tvarką, neprivalo įspėti vartotojo, kad produktas gali turėti šalutinį poveikį.

Apžiūrėję parduotuvėse siūlomų dešrelių etiketes, kuriose parašyta, kad produkte yra konservanto E250, jokių užuominų apie tai, kad jos netinkamos kepti ant laužo, neradome.

Anot VMVT, dabar galiojanti tvarka netobula, bet kol kas įstatymų pakeitimų nenumatyta, esą konservanto E250 poveikį žmogaus sveikatai Lietuvos maisto specialistai dar tiria.

Rekomendacija nitritų turinčių gaminių nekepti ant atviros ugnies galioja jau seniai, tokias dešreles galima tik virti arba troškinti.

Maisto specialistai tvirtina, kad šį konservantą draudžiama dėti į šviežią mėsą, todėl kepti ji puikiai tinka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų