Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitė priekaištavo finansų ministrui dėl VMI darbo

2014-06-03 08:21
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepatenkinta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbu, nes prastai surenkami kai kurie mokesčiai, pirmiausia – pridėtinės vertės mokestis (PVM). Priekaištus dėl VMI darbo valstybės vadovė išsakė, antradienį susitikusi su finansų ministru Rimantu Šadžiumi.

Finansų ministras pripažino, kad prezidentė turėjo priekaištų ir dėl kai kurių mokesčių surinkimo, ir dėl VMI darbo.

„PVM surinkimo gerinimui reikalingos dviejų rūšių priemonės - įstatymo projektai, kuriuos mes pateikėme, - ne tik pirkėjo, bet ir pardavėjo įtraukimo į atsakomybę už galimai neteisėtą sandorį, sklandesnis pasikeitimas informacija su finansų institucijomis, kitomis Europos valstybės turėtų prisidėti. Kasdienis PVM surinkimas ir administravimas yra labai svarbus. Prezidentė išsakė nemažai kritikos VMI šiuo aspektu“, - po susitikimo žurnalistams sakė R.Šadžius.

Pasak prezidentės patarėjo ekonomikos klausimais Nerijaus Udrėno, aptarti būdai, kaip pagerinti mokesčių surinkimą, pasitelkiant vidinius resursus, mažinant šešėlinę ekonomiką, efektyviau surenkant valstybės biudžetą

„Čia didžiausias akcentas yra biudžeto surinkimo atsilikimas - ypač PVM srityje. Pagal tokį išsivystymo lygį, kaip Lietuva, ir pagal įvairius ekonominius matavimus, akivaizdu, kad mes turėtume surinkti daugiau. Per keturis mėnesius PVM surinkimas atsilieka beveik 200 mln. litų, ir tikrai kyla klausimų, ar tas tęstinis nesusitvarkymas su pavestom užduotim ir biudžeto surinkimo rodikliais, ar vadovybė sugeba spręsti šiuos reikalus tinkamai. Nes rezervų biudžeto surinkimui yra“, - po susitikimo sakė N.Udrėnas.

Pasak jo, su šalies prezidente buvo aptartas ir 2015 metų biudžeto formavimas bei prioritetai. Numatoma, kad biudžeto deficitas nebus didinimas. Anot R.Šadžiaus, D.Grybauskaitė pažadėjo remti konstitucinį įstatymą dėl fiskalinės drausmės.

„Finansinis saugumas - tai turime užtikrinti laikydamiesi fiskalinės drausmės ir tobulindami fiskalinę priežiūrą. Aptarėme detaliai Seimui pateikto konstitucinio įstatymo dėl fiskalinės drausmės įgyvendinimo eigą. Ji pažadėjo paramą svarstant šį įstatymą. Įstatymas yra labai svarbus šioje Seimo sesijoje. Viliuosi, kad Seimo nariai, suprasdami šio įstatymo svarbą, prisidės prie jo“, - kalbėjo R.Šadžius.

Mokesčių inspekcija pareiškė, kad PVM surinkimas yra prastesnis dėl pokyčių energetikos sektoriuje.

„Palyginus sausio-kovo mėnesius ir 2013 metų tuo pačiu laikotarpiu pateiktų PVM deklaracijų duomenis, žymiausias mokėtino PVM sumažėjimas užfiksuotas dujų gamybos, dujinio kuro paskirstymo dujotiekiais, dujų pardavimo dujotiekiais, taip pat elektros perdavimo ir paskirstymo veiklą vykdančių įmonių rodikliuose. Dujų pardavimus įtakojo mažėjančios trąšų verslo apimtys, didesni biokuro sunaudojimo kiekiai“, - teigiama VMI komentare.

Pasak inspekcijos, ji nežino, kaip Finansų ministerija sudaro mokesčių surinkimo planus.

„VMI iki šiol iš Finansų ministerijos nėra gavusi informacijos (nors buvo prašyta ne vieną kartą), kokia metodika vadovaujantis finansines projekcijas jų analitikai paverčia mokesčių surinkimo planais. Tokios metodikos patvirtintos ir paskelbtos viešai nėra. Dėl to VMI su Finansų ministerija toliau ves diskusiją apie tai, kokiais principais vadovaujantis yra sudaromas PVM (ir kitų mokesčių) planas“, - teigia VMI.

Finansų ministerijos duomenimis, per keturis mėnesius PVM surinkta 6,5 proc. (213 mln. litų) mažiau nei prognozuota – iš viso 3,264 mlrd. litų.

Visų mokestinių pajamų į valstybės biudžetą surinkimo planas įvykdytas 97,7 proc.: gauta 5,342 mlrd. litų - 124 mln. litų mažiau nei prognozuota. Į valstybės biudžetą per šį laiką įplaukė 5,770 mlrd. litų pajamų, arba 0,9 proc. mažiau negu prognozuota.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų