Pereiti į pagrindinį turinį

Diplominį darbą už pinigus galima įsigyti ir išsimokėtinai?

2012-08-11 13:57
Diplominį darbą už pinigus galima įsigyti ir išsimokėtinai?
Diplominį darbą už pinigus galima įsigyti ir išsimokėtinai? / Shutterstock nuotr.

Internete turbūt galima nusipirkti visko, ko geidžia širdis. Skelbimų svetainėje šalia parduodamų dviračių rasta žinutė „Parduodu elektromechanikos automatikos diplominį darbą, įvertintą 8-etu“ truputį nustebino. Negi tikrai taip lengva įsigyti aukštojo mokslo baigiamąjį darbą?

Tapo verslu

Jau parašytus baigiamuosius darbus pardavinėja ar už pinigus rašo naujus ne tik pavieniai asmenys, bet ir organizuotos jų grupės.

Vienoje svetainėje skelbiama, kad patyrę savo srities profesionalai konsultuoja ir padeda rašyti mokslo darbus įvairiomis temomis. Telefonu atsiliepusiai moteriai prisistačiau po akademinių atostogų grįžusia studente, kuriai verkiant reikia, kad kas nors už ją parašytų bakalauro diplominį darbą.

Internetiniame tinklalapyje buvo akcentuota, kad profesionalai tik padeda, o ne parašo visą darbą. Kai kalbėdama telefonu pasipiktinau „Kokia dar pagalba? Man reikia, kad viską už mane parašytumėt!”, gavau švelnų atsaką: „Žinoma, parašysime viską, bet mes negalime viešai skelbti, kad rašome diplominį darbą, kurį jūs apsiginsite. Tada diplomas priklausytų mums“.

Bakalaurinis darbas – išsimokėtinai?

Kalbėdama su darbų rašytojų atstove susirūpinau dėl savo finansų. Svetainėje aiškiai nurodyta, kiek kainuos rašto darbas: magistro darbas – 2690 litų; bakalauro – 2390 litų; kursinis – 690 litų; referatas – 200 litų.

Kai pasakiau, kad kišenėje turiu tik 1800 litų, moteris nuramino: „Sumą galėsite atiduoti dalimis, pervesdama į mūsų sąskaitą“.

Kaip paaiškino pašnekovė, pirmiausia mokamas avansas – 500 litų, tada maždaug po 600 litų mokama už kiekvieną gautą darbo dalį.

Rinkdamasi, iš ko geriau nusipirkti savo baigiamąjį darbą, pasijutau kaip prekybos centre – perkant du ir daugiau darbų, taikoma 100 Lt nuolaida, visą rugpjūtį darbą parašys su 10 proc. nuolaida ir pan.

Kitose svetainėje kainos viešai neskelbiamos. Aiškinama, kad jos priklauso darbo nuo apimties, pristatymo termino. Kokią tiksliai sumą reiks pakloti, galima sužinoti tik internetu užsisakius rašymo paslaugą.

Nelegali veikla

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus 1-ojo poskyrio viršininkė Rima Zieniuvienė teigė, kad diplominiais darbais prekiaujantiems asmenims gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas tik tuo atveju, jei būtų nustatyta, kad užsiiminėjama komercine veikla.

„Neteisėtas vertimasis komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla neturint licencijos ar kitokiu neteisėtu būdu užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki trijų tūkstančių litų. Taigi jei gautume informacijos apie asmenis, kurie užsiiminėja neteisėtu diplominių darbų rašymu ir pardavinėjimu, būtų sprendžiamas klausimas dėl administracinės atsakomybės“, – sakė R. Zieniuvienė.

Visgi verslininkai, užsidirbantys iš baigiamųjų darbų rašymo, policijos akiratyje nepasirodo. Anot R. Zieniuvienės, Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate nebuvo gauta pranešimų ar informacijos dėl diplominių darbų pirkimo ar pardavimo. Ikiteisminių tyrimų šiuo klausimu pradėta ir atliekama nebuvo.

Kas gresia studentui?

R. Zieniuvienė sakė, kad asmenys, perkantys diplominius darbus, pažeidžia Mokslo ir studijų įstatymo reikalavimus.

„Visgi Švietimo ir mokslo ministerija šiuo atveju yra bejėgė – aukštosios mokyklos vadovaujasi Mokslo ir studijų įstatymu, todėl pačios turi nuspręsti, kaip elgtis su nusižengusiu įstatymui studentu“, – sakė ŠMM Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Veličkaitė.

Ji minėjo, kad žino ne vieną atvejį, kai studentas, nesėkmingai bandęsis apsiginti ne paties parašytą baigiamąjį darbą, buvo išbrauktas iš aukštosios mokyklos sąrašų.

„Nesąžiningų studentų pastebėjimas yra aukštosios mokyklos prestižo reikalas“, – sakė A. Veličkaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų