E. parašo plėtra: pelnytis galėjo ir Registrų centro darbuotojai

Elektroninio parašo paslaugos plėtrai valstybės valdomas Registrų centras per pastaruosius kelerius metus išleido ne vieną milijoną eurų, o dalis šių pinigų galėjo atitekti giminystės ryšiais su paslaugų teikėja susijusiems centro darbuotojams.

Bendradarbiaudama su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šiuo metu tiria Registrų centro sudarytas sutartis su Vilniuje registruota bendrove „EME solution“. Gavusi VPT pranešimą, tyrimą dėl dviejų Registrų centro darbuotojų – Mindaugo Žaliuko ir Sauliaus Kvedaravičiaus, atsakingų už e. parašo sertifikatų išdavimą, pradėjo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Registrų centras turi savo programinę įrangą, tačiau daliai mobiliojo ryšio bendrovių ją teikia per bendrovę „EME solution“, kuri savo sprendimus centrui nuomoja. Registrų centro ir „EME solution“ bendradarbiavimas tęsiasi nuo 2010 metų, bendrovė yra gavusi kelių milijonų vertės centro užsakymų.

Viešuosius pirkimus organizavęs ir sutartis su „EME solution“ pasirašęs Registrų centro direktoriaus pavaduotojais Rimantas Ramanauskas sako nieko nežinantis apie galimą interesų konfliktą.

Keturių asmenų sėkmės istorija

VPT direktorė Diana Vilytė teigia, kad tarnyba šiuo metu stebi ir analizuoja Registrų centro organizuotus e. parašo paslaugos konkursus.

„Mums kliūna, kad ten yra mažos įmonės, 4 asmenų sėkmės istorija Registrų centro pirkimuose. Kliūna šiek tiek ir sąsajos dėl interesų konflikto, bet čia ne mūsų laukas. Mes kreipėmės į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kol kas jų atsakymo negavome. Nuo jų atsakymo priklausys, ką toliau darysime“, – BNS teigė D. Vilytė.

Anot jos, tyrimas atliekamas bendradarbiaujant su FNTT.

„Patvirtinu, kad yra susiję su Registrų centro darbuotojais, žmonėmis, kurie dalyvavo pirkimų procese, buvo komisijose, inicijavo pirkimus, bet šiuos dalykus tiria VTEK. Tai, ką matome, padarę analizes ir dirbant su Finansinių nusikaltimo tyrimo tarnyba, matome, kad tos sąsajos egzistuoja“, – kalbėjo VPT vadovė.

VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė BNS informavo, kad spalio 25 dieną komisija pradėjo tyrimą dėl M. Žaliuko ir S. Kvedaravičiaus elgesio – aiškinamasi, ar jie nepažeidė įstatymo reikalavimų laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.

„Pirminiais duomenimis, M. Žaliukas savo privačių interesų deklaracijos apskritai nėra pateikęs, o S. Kvedaravičius savo deklaracijoje nėra nurodęs duomenų, kad iki 2016 metų buvo tikrosios ūkinės bendrijos „Progesa“ nariu“, – BNS sakė E. Ivanauskaitė.

Anot jos, kol kas jokių preliminarių tyrimo išvadų nėra, o pagal įstatymus VTEK tyrimą turi atlikti per 3 mėnesius.

Pradėjo nuomotis programinę įrangą

Registrų centras 2013 metų pabaigoje iš „INVL Technology“ įmonių grupės bendrovės „Etronika“ įsigijo e. parašo sistemos licenciją ir vystymo teises. Nuo tada Registrų centras savarankiškai gali teikti e. parašo paslaugą.

Šią paslaugą sudaro du komponentai: Registrų centro išduodamas kvalifikuotas sertifikatas ir e. parašo infrastruktūra, kurios pagalba vartotojai suveda PIN kodus pasirašant dokumentus ar patvirtinant tapatybę, naudojantis įvairiomis e. paslaugomis.

„EME solutions“ teikia mobilaus e. parašo infrastruktūrą, kuria naudojasi Registrų centras, teikdamas e. parašo paslaugą trims mobiliojo ryšio operatoriams.

Šių metų gegužę „EME solution“ gavo 484 tūkst. eurų vertės Registrų centro užsakymą – bendrovė buvo vienintelė programinės įrangos mobilaus parašo techninio sprendimo sukūrimui nuomos konkurso dalyvė.

VPT duomenimis, 2010–2017 metais „EME solution“ yra gavusi Registrų centro užsakymų už beveik 3,8 mln. eurų. Įmonė teikė kvalifikuoto e. parašo sertifikatų saugios laikmenos ir programinės įrangos licencijų naujinimo paslaugą, saugias e. parašo laikmenas bei nuomojo SIM kortelių valdymui nuotoliniu būdu reikalingus serverius.

Visuose konkursuose „EME solution“ buvo vienintelė tiekėja, o Registrų centro pirkimo komisijos pirmininkas buvo R. Ramanauskas.

Galėjo pelnytis Registrų centro darbuotojai

Iš minėtų užsakymų, tikėtina, galėjo pelnytis Registrų centro darbuotojai Mindaugas Žaliukas ir Saulius Kvedaravičius, giminystės ryšiais susiję su „EME solution“. Savo „LinkedIn“ profilyje M. Žaliukas nurodo nuo 2009 metų vadovaujantis Registrų centro Sertifikatų centrui, o S. Kvedaravičius dirba Registrų centro Informacinių technologijų centro vadovu

„EME solution“ įsteigta 2010 metų vasarį, po 42 proc. įmonės akcijų tuomet valdė Jurgita Čaplikaitė ir Danutė Stanevičienė, likę 17 proc. priklauso įmonės vadovui Dariui Grigaliui.

BNS žiniomis, D. Stanevičienės sesuo Gita Žaliukienė iki praėjusių metų pabaigos buvo M. Žaliuko sutuoktinė, o J. Čaplikaitės sesuo Ingrida Čaplikaitė yra S. Kvedaravičiaus žmona.

2012-ųjų sausį 50 proc. „EME solution“ akcijų paketą perėmė Šveicarijoje registruota „Monteron“, D. Grigaliui priklausė 33 proc., dar 17 proc. akcijų valdė Ingrida Žėkienė. Tačiau jau 2012 metų liepą „EME solution“ lygiomis dalimis pradėjo valdyti „Monteron“ ir D. Grigalius, o nuo pradėjusių metų lapkričio „Monteron“ valdomą dalį perėmė Jungtiniuose Arabų Emyratuose registruota „Intendance Investments Limited“.

D. Grigalis BNS teigė, kad įmonės akcininkai keitėsi jam nusprendus vystyti mobiliojo e. parašo paslaugą, o dabartiniai akcininkai nėra susiję su J. Čaplikaite ir D. Stanevičiene.

„Tai („Intendance Investments Limited“ ir „Monteron“ – BNS) yra užsienio investuotojas, ten tie patys savininkai, jie perkėlė kapitalą, jie turi tas įmones, jie investuoja. Čia Lietuvoje daug investuoja pinigų, kiek žinau. (...) Čia sena istorija, bet mes iš pradžių kitais dalykais norėjome užsiimti. Po to, kai išsigryninau situacija ir nutariau eiti į mobilaus elektroninio parašo kūrimą, tai aš ėmiau paskolą, užstačiau savo mišką ir atsirado investuotojas“, – BNS sakė D. Grigalis.

Jis tikino, kad J. Čaplikaitės ir D. Stanevičienės įmonės valdyme šiuo metu nėra, o apie jų sąsajas su Registrų centro darbuotojais tikino nieko nežinantis.

Paprašius plačiau papasakoti apie „EME solution“ ir Registrų centro bendradarbiavimą, D. Grigalis paprašė atsiųsti klausimus elektroniniu paštu, tačiau pridūrė, kad atsakymus galės pateikti tik po kelių dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Turiu elektroninį parašą tapatybės kortelėje...parašiau laišką seimo narei mūsų Papirtienei ir pasirašiau el.parašu...atsakė, kad negali atidaryti jo...tai teko siųsti instrukcija...kuri yra atvira ir visiems prieinama. Pabandžiau .IDĖJĄ LIETUVAI pasirašęs el.parašu- nepriima, reikalauja tapatybę patvirtinti Amerikos tinklalapyje FACEBOOK...VISIŠKAS DUGNAS!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių