Pereiti į pagrindinį turinį

EK maisto produktų kokybės skirtumų tyrimas – ir Lietuvoje

2018-12-06 15:24
ELTOS inf.

Pastaraisiais metais Lietuva ir dar 7 Europos Sąjungos (ES) valstybės narės vykdė tyrimus dėl skirtingos maisto produktų kokybės. Paskelbus informaciją apie šių tyrimų metu išaiškintus faktus, kad skirtingose ES valstybėse maisto produktų kokybė skiriasi, Europos Komisija (EK) nutarė inicijuoti bendrą tyrimą visoje ES.

Scanpix nuotr.

Šių metų balandį EK Jungtinių tyrimų centras parengė tyrimų metodiką, kuria naudosis visos tyrime sutikusios dalyvauti ES valstybės.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ne tik prisidėjo rengiant minėtą metodiką, bet ir šią savaitę pateikė tyrimui būtinus duomenis apie tam tikrų maisto produktų kokybę Lietuvoje.

„VMVT buvo viena iš tų institucijų, kuri ėmėsi nagrinėti ir tirti skirtingą to paties prekės ženklo maisto produktų kokybę skirtingose Europos valstybėse. Taip pat tyrėme ir vartotojų nuomonę, ar jie pastebi, jog skirtingose valstybėse to paties pavadinimo ir vienodai atrodantys maisto produktai skiriasi savo kokybe. Tiek mūsų pačių atliktas tyrimas, tiek vartotojų nuomonės apklausos rezultatai parodė, kad skirtingos kokybės problema egzistuoja. EK atsakingos institucijos parengė bendrą metodiką, pradėti ir patys tyrimai, tad reikia tikėtis, kad skirtingos kokybės klausimai bus nuodugniai išnagrinėti, išsiaiškintos priežastys ir mastas“, - komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Vadovaudamasi parengta metodika ir bendrai visoms ES valstybėms išplatintais numatomų tirti produktų sąrašais, šią savaitę VMVT pateikė duomenis EK Jungtinių tyrimų centrui apie 93 maisto produktus.

ES tyrimui reikalinga informacija apie Lietuvos rinkai tiekiamų maisto produktų sudedamąsias dalis ir maistingumą buvo surinkta įvairiuose prekybos centruose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Tauragėje ir Telšiuose.

Šis tyrimas apima platų maisto produktų asortimentą - pateikti duomenys apie grūdinius, konditerijos, šokolado, mėsos, žuvų, pieno gaminius, kavą, arbatą, gaiviuosius ir alkoholinius gėrimus, konservuotus produktus, padažus, pagardus, greitai paruošiamas sriubas, picas ir kitus maisto produktus. Be to, vartotojų teises ginančių organizacijų pageidavimu, į tyrimą įtraukta nemažai jautriai vartotojų grupei - kūdikiams ir mažiems vaikams - skirtų maisto produktų.

Vykdydama minėtą tyrimą, EK aktyviai bendradarbiauja bei konsultuojasi su gamintojų organizacijų atstovais. EK Jungtinių tyrimų centras, apibendrinęs gautus ES valstybių narių duomenis, spręs, kurie maisto produktai bus vertinami kitame tyrimų kampanijos etape. Tuomet numatoma atlikti laboratorinius atrinktų produktų mėginių tyrimus. Remiantis tyrimų rezultatais, bus sukurti teisės aktai, nustatantys maisto produktų kokybinių rodiklių leistinas nuokrypių ribas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų