Pereiti į pagrindinį turinį

Ekonominės idėjos Lietuvai: nuo dabar įgyvendinamų iki utopinių

2017-09-26 08:49
LRT

Projektas „Idėja Lietuvai“ iš viso sulaukė daugiau nei 240 idėjų, iš jų 55 yra ekonominės. „Tai yra daug. Reiškia, kad ekonomikos tema žmonėms rūpi. Yra įvairiausių pasiūlymų – nuo atlyginimų pokyčių, kam mokėti minimalią algą, kaip ją diferencijuoti – iki utopinių idėjų – draudimus pakeisti leidimais“, – sako DELFI.lt verslo naujienų redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

V. Skaraičio, A. Ufarto / BFL nuotr.

DELFI.lt redaktorė tikina, kad savo idėjas – ne tik ekonomines – platformoje „Idėja Lietuvai“ gali siūlyti visi. Čia savo idėjas registruoja ir paprasti piliečiai, ir garsūs savo sričių specialistai.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, taip pat pasiūlęs idėją Lietuvai, sako, kad dažniausios platformoje registruojamos idėjos yra susijusios su mokesčių mažinimu. „Tam tikra prasme tai yra nuolat įgyvendinama. Neapmokestinamųjų pajamų dydis nuolat keliamas, tai mažina dirbančiųjų apmokestinimą“, – atkreipia dėmesį ekonomistas.

N. Mačiulis sveikina ekonominių idėjų generavimą, bet pabrėžia, kad kai kurie iš siūlymų yra nerealistiški: „Kai kurios idėjos, akivaizdu, yra neįgyvendinamos. Tarkim, populiariausia idėja – draudimus pakeisti leidimais – tikrai negyvendinama, ir tą galima lengvai iliustruoti. Pavyzdžiui, leidimas daryti bet ką nepasiteisins. Arba, pavyzdžiui, be jokių išankstinių reikalavimų leisti tiekti maistą darželiams. Kai įvyks salmoneliozės protrūkis, apsinuodys vaikai, tada tą įmonę uždarysime arba uždrausime.

Žinoma, rinkos ekonomika yra puiku, dažnai veikia, bet yra daugybė pavyzdžių, kada nesuveikia ir yra daug pavyzdžių, kada ji yra pavojinga. Turime atsargiai vertinti idėjas, bet daugelis jų yra geros, nors ir nelengvai įgyvendamos“, – pabrėžė N. Mačiulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų