Ekonomistas: įvedant sankcijas Rusijai, Iranas galėtų padidinti naftos pasiūlą

Svarstant dėl naujų sankcijų Rusijai įvedimo, iš pasaulio ekonomikos žemėlapio išbrauktas Iranas galėtų būti ta valstybė, kuri leistų padidinti naftos pasiūlą globalioje rinkoje, sako SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Tai, kad pasauliui greitai reikia žaliavinės naftos, kaip tik skatina sugrįžti ir JAV susitaikyti su Iranu. Čia yra vienas iš tų atsakymų, kur Europa irgi gali gauti naftos – tai yra Iranas“, – antradienį LRT radijui kalbėjo T. Povilauskas.

Ekonomistas neatmeta, kad, ir toliau tvyrant įtampai tarp Vakarų ir Kremliaus, Europos ir JAV santykiai būtent su šia Artimųjų Rytų valstybe galėtų pasitaisyti.

„Labai gali būti, kad, vienoje pusėje įvedant sankcijas dėl Rusijos naftos, bus atlaisvinti kiti varžtai, ir būtent Iranas gali būti tas, kuris gal net laimės iš tų reikalų“, – svarstė jis.

Kaip pažymi ekspertas, būtent Iranas yra valstybė, kuri galėtų sparčiausiai padidinti naftos tiekimo apimtis.

„Kai kurios šalys gali greitai padidinti, kai kurios – ne. Iranas yra būtent ta šalis, kuri gali labai greitai padidinti, kuri turi rezervų greitai tos naftos duoti. Tik, aišku, reikėtų jai sankcijas atlaisvinti“, – tvirtino T. Povilauskas.

ELTA primena, kad pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.

Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, bankų veiklos apribojimai apima draudimą vykdyti sandorius su šia Rusijos finansų institucija.

Siekiant blokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas banko turtas ES.

Be finansinių sankcijų, nuo pirmadienio įsigaliojus naujoms priemonėms, Rusijos orlaiviams uždrausta skristi ES oro erdve.


Šiame straipsnyje: sankcijos RusijaiIranasnaftakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių