Ekspertai rimtais veidais pataria: metas ruoštis Kalėdoms

  • Teksto dydis:

Iki Kalėdų liko mažiau nei 200 dienų, mažiau nei šeši mėnesiai. Prekybos verslo atstovai sako, kad pardavėjai Kalėdoms ruošiasi. Nieko keisto, kad dalis prekybos centrų kalėdines prekes ant lentynų dėlioja įpusėjus rudeniui. Apie Kalėdų planavimą vasarą kalbėjo vilniečiai ir komunikacijos ekspertė Giedrė Bielskytė.

Gyventojų buvo klausiama, ar jau metas ruoštis Kalėdoms?

„Metas ruoštis vasaros atostogoms, o ne Kalėdoms. Aš dar neatostogavau, noriu vasaros, ne Kalėdų“, – sakė vilnietė.

„Kalėdos? Ne. Tikrai ne. Gyvenam vasarą. Pradedu galvoti gruodžio 1 d. Galvoje susidėlioju planą ir internetu užsisakau. Dažniausiai prekes gaunu iki gruodžio švenčių“, – kalbėjo kita vilnietė.

„Nesiruošiu, nes dar pusmetis liko. Pradedu ruoštis likus mėnesiui iki Kalėdų. Nemanau, kad pusmečiui į priekį apsimoka pirkti dovanas. Daug kas gali pasikeisti, kažko naujo gali atrasti, ko galvojai, kad nereikės kitam žmogui. Tai aš geriau palaukiu“, – teigė pašnekovas iš Vilniaus.

Prekybininkai apie Kalėdas galvoja. Kodėl taip anksti? Plačiau pasakojo G. Bielskytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar normalu ir įprasta birželio pradžioje kalbėti apie Kalėdas?

– Jeigu esi paprastas pirkėjas ar vartotojas, tai nėra normalu. Tam tikri verslai jau intensyviai ruošiasi kalėdiniam sezonui. Kalbam apie prekybos tinklus, apie verslą. Taip pat, kalėdinių dovanų verslą. Šiek tiek vėliau, vasaros pabaigoje, prisijungs renginių organizatoriai.

– Kada prekybininkai pradeda ruoštis Kalėdoms?

– Priklauso nuo kalėdinių prekių kategorijos. Kūčiukus prekybininkai ragauja gegužės ir birželio mėnesiais, daro vidines degustacijas. Tam, kad išsirinktų geriausią, skaniausią, minkščiausią, kiečiausią. Kitos kalėdinės prekės, ne maisto prekės, renkamos dar anksčiau. Pavasarį. Papuošimai, karnavaliniai drabužiai, kuriuos matome prekybos centruose – jais pradedama rūpintis dar anksčiau.

– Kodėl viskas taip anksti išstatoma prekybos tinkluose?

– Yra skirtingų nuomonių. Vieniems patinka, kad anksti prasideda, kitiems mažiau patinka. Man asmeniškai – gražu, kai anksti pasipuošia. Nors aš nieko neperku tuo metu. Iki Vėlinių ir po Vėlinių – tamsus laikotarpis Lietuvoje. Matyt, žmonės ieško vilties, o tuo pačiu – spalvų, žvakių ir kažko blizgančio. Dėl nuvalkiojimo, tendencija pasaulyje populiari – anksčiau pradėti Kalėdas. Yra skirtingų nuomonių, tai – kiekvieno pasirinkimas. Mane kartais erzina, bet kartais – gražu.

– Ar įmonės jau galvoja apie kalėdinius renginius? Kiek laiko prieš reikia pradėti galvoti?

– Vietų tikrai yra mažai. Organizacijos, įmonės vietas kalėdiniams vakarėliams rezervuojasi rugsėjo pradžioje. Tos, kurios nori rinktis patogią datą ir geidžiamą vietą bei tiksliai žino, ko nori. Reiškia, kad žmonės grįžta po rugpjūčio atostogų ir pradeda dėliotis savo Kalėdų renginių planus.

– Kiek logikos, kai sakoma, kad reikia pirkti dovanas kuo anksčiau, kad tai netaptų stresu?

– Dovanas reikėtų pirkti kuo anksčiau. Aš visus metus rūpinuosi kalėdinėmis dovanomis. Jeigu pamatau gražų daiktą, tai jį nuperku kaip kalėdinę dovaną.

Prekybos įmonės nori atrinkti geriausius produktus ir jų kiekius, kad nepritrūktų kūčiukų, bandelių, silkių, kalėdinių papuošimų.

– Pavyksta tiek laiko išlaikyti kaip paslaptį?

– Pavyksta, jeigu kalbame apie rimtesnį pirkimą ir pasiruošimą. Nors prekės išstatytos, bet nėra masinis pirkimas po Vėlinių. Anksčiau būdavo, kad gruodžio antrą savaitę prasideda masinis pirkimas. Dabar šiek tiek anksčiau. Prekybininkai patys ankstina. Yra priežastis, kodėl tą daryti, nes ta beprotybė, kuri vyksta likus dviem dienoms iki Kalėdų, sukuria didžiulį spaudimą įmonėms ir prekybos centrams. Matome tuščias lentynas ir reikia daug dirbančių žmonių. Visi nori tuo metu apsipirkinėti ir švęsti. Dar viena priežastis, kodėl ankstinamas Kalėdų laikotarpis, – kad įmonės galėtų lentynas užpildyti, visi įsigytų tai, ko nori. Nebūtų masinės psichozės likus dviem dienoms iki Kūčių.

– Normalu šviečiant saulei kalbėti apie Kalėdas?

– Aš mieliau brisčiau į fontaną. Prekybos įmonės nori atrinkti geriausius produktus ir jų kiekius, kad nepritrūktų kūčiukų, bandelių, silkių, kalėdinių papuošimų. Todėl reikia pasiruošti iš anksto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trinyčių prūdo bomžas

trinyčių prūdo bomžas portretas
tai, kad mes dar šitų kalėdų nepabaigėm švesti , kaip tik po eglute guliu ir žiūriu į savo mėlinus bumbulus

Sveikas

Sveikas portretas
Psichuškės ekspertai.

Senis šaltis

Senis šaltis portretas
Man tai nereikia ruoštis. Pas mane kalėdos ištisus metus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių