Ekspertas apie degalų kainų šuolius: tai nulems nuotaikos

  • Teksto dydis:

Viskas brangsta, bet yra viena gera naujiena – degalai šiek tiek atpigo. Apie degalų kainų sūpuokles ir kodėl dabar jie atpigo, LNK reportaže pokalbis su portalo Pricer.lt vadovu Arūnu Vizicku.

– Gera naujiena vairuotojams – atpigo dyzelinas ir benzinas, tiesa?

– Gera, bet šiai gerai naujienai – kita negera naujiena: rinkoje stiprėja recesijos nuotaikos. Matome, kad fiksuojama JAV techninė recesija, nes du ketvirčius iš eilės rinka krinta, tas pats pranašaujama Didžiojoje Britanijoje, matome požymių ES. Todėl ir buvo nukritusi naftos kaina iki 92 dolerių už barelį. Šią savaitę jau matomos augimo tendencijas – per 100 dolerių už barelį.

– Ar vairuotojams reikia skubėti į degalines ir naudotis proga?

– Nežinau, ar tai išgelbės. Degalus naudojame pagal poreikį ir neprikaupsime. Jie užima daug vietos.

– Kaip šuoliuoja tendencijos?

– Žiūrint savaitės perspektyvoje, dabar palanku prisipilti pilną baką. Pranašaujame, kad rugsėjį ir spalį, ypač dyzelis, turės didelę paklausą, nes bus derliaus nuėjimas, ruošiamasi šildymo sezonui, galbūt netgi bus įjungtas šildymas, tai sukels mazuto, dyzelio paklausą ir jis brangs.

– Sakėte, kad dyzelio atsargų prikaupta labai mažai. Kodėl taip yra?

– Europoje pirma kuro rūšis – dujos. Jomis apsirūpindavo prieš žiemos sezoną. Šiemet – ypatinga situacija. Dujos ypač brangios, kelis kartus viršija kaina pagal energijos vertę.

– Vilnius nusprendė, kad miestui šildyti didžiąja dalimi naudos mazutą, o ne dujas, tiesa?

– Taip pat dujų į Europa gauname labai mažais kiekiais. Dujotiekiai dirba 20–30 proc. pajėgumu. Tai susiję su geopolitinėmis įtampomis. Kadangi atsiranda poreikis alternatyvoms, mazutui reikia talpyklų, turi būti pakeistos termofikacinės elektrinės, šildymo išgavimo sistemos turėtų būti modifikuotus. Tai rodo, kad mūsų sistema ne tokia lanksti ir greita persiorientuoti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar mūsų laukia staigus kainų šuolis?

– Recesijos pavojus turėtų smukdyti. Pagrindinis dalykas eina link to, kad įmonės negalės parduoti produkcijos, gaus mažiau užsakymų, mažins gamybą, atsiras bedarbių. Šis pavojus turėtų mažinti kainą, bet kadangi gresia paklausos šuolis šildyme ir žemės ūkyje, jis gali kainą pakelti. Nuotaikos ir nulems kainas. Matysime amerikietiškų kalnelių šuolius.

– Kodėl degalinės būtent savaitgaliais taiko didžiules nuolaidas?

– Tai surišta su skirtingais vartotojais. Darbo dienomis nemažas srautas įmonių darbuotojų, o savaitgaliais Mokesčių inspekcija neleidžia įmonėms piltis degalų dėl asmeninių naudų, todėl savaitgaliais pilasi privatūs žmonės, ir degalinės bando jų pritrauki ir uždirbti.

– Kodėl pilamės degalus pigiausiai iš visų trijų Baltijos šalių?

– Dėl to, kad mus supa pigios rinkos – Lenkija, Baltarusija. Konkurencija palaiko žemas kainas.

– Koks skirtumas tarp mūsų degalų ir Lenkijos?

– 30 centų. Už dyzelį ten mokėtume 1,49 euro, benzinas – maždaug 1,42 euro.

– Kuriam laikui gali išlikti toks kainų skirtumo santykis tarp benzino ir dyzelino?

– Istoriškai benzinas būdavo dešimt centų brangesnis už dyzeliną, bet kadangi dyzelio poreikis gali išaugti, atitinkamai jis tapo brangesnis. Skirtumas link dešimt centų juda. Manau, 10–15 centų ir išliks.

– Ar degalų kainoms gali turėti įtakos ateinantis šildymo sezonas ir ant energijos krizės slenksčio balansuojanti Europa?

– Jei sumažėtų paklausa, kainos mažėtų. Tačiau, jei bus deficitas ir situacija, panaši, kai prasidėjo karas, kainos gali šauti į kosmosą.

– Kodėl OPEC žada mažinti naftos išgavimą?

– Tai geopolitiniai žaidimai. Visi žino Irano branduolinio susitarimo perspektyvas. Jeigu toks susitarimas būtų pasiektas, rinką pasiektų nemažas kiekis papildomos naftos. OPEC, matydamas situaciją, sako, kad, jei bus pasiektas susitarimas, jie sumažins gavybą ir palaikys aukštesnes kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:))))))

:)))))) portretas
Lietuva turi dujų blaiva,tai apie ką čia šnekama????

pensininkė

pensininkė portretas
esm durneliai tokie ir būsime, jei lauksime kol valdžia atkreips dėmesį į žmones, reikės laukti iki rinkimų tada valdžia nersis iš kailio kad tik apgautų pažadais rinkėjus

nuotaika gera.

nuotaika gera. portretas
Galit toliau kainas kelti, kol pavargsit. Kai pavargsit, galėsit kartis pradėti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių