Ekspertas: mūsų verslas karščiuoja

  • Teksto dydis:

Dėl rekordiškai brangių energijos kainų dvylika pramonės įmonių sustabdė savo veiklą. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pristatė planą, kuriuo į Lietuvos ekonomiką bus investuota apie 1 mlrd. eurų. Apie tai pokalbis Lietuvos verslo konfederacijos prezidentu Andriumi Romanovskiu.

– Kaip manote, ar Verslo gelbėjimo planas, kai šalyje tokia ekonominė situacija ir verslo būklė, gelbėja ką nors?

– Tai labiau priemonė, skirta verslui vystyti, bet ne gelbėti. Verslui pagalbos reikia dabar. O visos priemonės, kurios reikšmingos ir svarbios, labiau orientuotos į kitus metus arba vystymąsi nekrizinėmis sąlygomis. Šiuo metu verslui, kuris kovoja su milžiniškomis elektros kainomis, priemonės neaktualios.

Visas LNK repotažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip jūs vertinate mūsų šalies ekonominę situaciją ir verslų būklę?

– Mūsų verslas, ypač pramonė, karščiuoja. To priežastis – energetinis Rusijos karas prieš Europą ir kosminės elektros kainos. Matome, kad situacija labai neapibrėžta ir įtempta. Įtampa – milžiniška.

Jau dvylika pramonės įmonių sustabdė veiklą.

– Kokių reikėtų priemonių, kad situacija bent stabilizuotųsi?

– Vienas verslas su tokiomis kainomis negali susitvarkyti. Reikia dirbti išvien su valstybe ir Vyriausybe. Vienintelės priemonės – finansinės: pradedant nuo COVID-19 laiku pasiteisinusių mokestinių atostogų, atidėti mokesčiai, lengvatinės paskolos, subsidijos.

Jau dvylika pramonės įmonių sustabdė veiklą.

– Ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad subsidijos niekur netaikomos, išskyrus Graikiją.

– Lietuva, Baltijos šalys yra labiausiai paveiktos energetinės krizės. Iš Vyriausybės nėra apsisprendimo dėl PVM lengvatų viešbučiams, restoranams, sporto klubams. Yra daugybė priemonių, tik reikia atsisėti ir kalbėti.

– Šiuo metu verslas išgyvena daug krizių – likusi pandemijos įtaka, energetikos, kylančių kainų.

– Verslas jau buvo apsipratęs dėl Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos rinkos praradimo ir krizės. Tačiau energijos kainų pasiutpolkė dabar opiausia problema. Energijos kainos kyla jau pusantrų metų, bet verslas tai kažkaip akumuliavo. Penkis ar dešimt kartų pakilusios kainos – jau vienas negali su tuo kovoti.

– Reikia valstybė įsikišimo?

– Absoliučiai reikia valstybės įsikišimo. Ne be reikalo ES lygmeniu kalbama apie bendras priemones kontrolei, nes kosmosas dėl kainų.

– Ar galima lyginti su 2008 m. krize?

– Manau, dabar sudėtingiau, nes tai visa apimantis dalykas. Elektra yra fundamentalus ekonomikos elementas ir nemažai eksportuojančios pramonės tiesiogiai priklausomos nuo elektros. Tuo metu tai palietė labiau atskirus sektorius, pvz., nekilnojamojo turto. Dabartinė situacija įtemptesnė, nes elektra yra ekonomikos deguonis.

– Ar yra buvęs toks laikotarpis versle?

– Panaši situacija buvo, kai Sovietų Sąjunga paskelbė blokadą ir buvo sunku verslams. Situacija įtempta, bet tikiu, kad išeisime iš jos. Svarbu, kad išeitume su mažiausiais nuostoliais, nes juos sunku atkurti per trumpą laikotarpį. Ypač kai kalbame apie pramonę.

– Ką turėtų padaryti valdžia?

– Paskelbti mokestines atostogas verslams, kurie imliausi elektrai. Pasiūlyti lengvatines paskolas, kurios leistų trumpuoju periodu amortizuoti kainų šuolį, kalbėti apie subsidijas ir elektros kainos fiksavimą, kurios leistų išgyventi žiemos periodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monkės biznis, daugiau nieko nėra

Monkės biznis, daugiau nieko nėra portretas
Visi tie verslai Lietuvoj vieno tipo: kiekvieno žydo didžiausios svajonės realizacijos siekis - tapti įklotu lietuvės trusikuose.

Didzioji dalis

Didzioji dalis portretas
musu verslo priklauso steigejams Rusijoje. Cia ji "valdo" tik fiktyvus vietiniai rusu statytiniai. O visa verslo esme - pinigu srautu perpumpavimas is Vakaru i Rytus. Tam labai padeda ir prekyba vergais is Rytu i Vakarus,kuria organizuoja net LR valdzios!

fas fas

fas fas portretas
virusas aiskus - konservirusas, tai dabar vaistu reikia sitam virusui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių