Elektroninių cigarečių verslo atstovai: draudimas asortimentą sumažintų 90 proc.

Seimo konservatorių frakcijos nariai Mykolas Majauskas ir Vytautas Kernagis trečiadienį susitiko su elektroninių cigarečių verslo atstovais. Pastarieji teigė, kad dėl siūlymo drausti šių cigarečių skystį jo asortimentas sumažėtų 90 proc. Tuo metu konservatoriai teigia artimiausiu metu siūlysiantys naujų į elektronines cigaretes nukreiptų įstatymo pakeitimų.

„Mes sutinkame, kad vaikams nederėtų rūkyti. Mūsų įmonės laikosi griežtos politikos parduoti tik pilnamečiams. Šitas projektas nubrauktų skonius, nukirptų 90 proc. skysčių asortimento. Tai reiškia visišką katastrofą. Nepaisant to, kad mes – stabilus verslas“, – susitikime sakė „Ecodumas“ komercijos direktorius Vydūnas Gaudzevičius.

„Mūsų klientų garinančių – nuo 100 iki 120 tūkst. Šitas ribojimas būtų taikomas pilnamečiams asmenims, kurie metę rūkyti. Jiems būtų varžoma laisvė pasirinkti skonį, aromatą“, – pridūrė V. Gaudzevičius.

Tuo metu „Litradė“ generalinis direktorius Lukas Kaleinikovas teigė, kad toks draudimas paskatins šių gaminių šešėlinę prekybą.

„Jūsų siūlomas kelias, mūsų manymu, padidins šešėlinę rinką, kas sukels didesnių finansinių problemų, tvarus ir sąžiningas verslas bus priverstas uždaryti parduotuves. Tai paskatins neaiškių produktų patekimą į juodąją, šešėlinę rinką. Ją Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bando kontroliuoti, bet tai nėra sukontroliuojama socialiniuose tinkluose, kur prekiaujama užpildais, elektroninėmis cigaretėmis“, – sakė L. Kaleinikovas.

Konservatorius V. Kernagis sakė, kad jau kitą savaitę bus siūlymas įvesti licencijavimą tokiems produktams.

„Tai atveria didesnes galimybes departamentui imtis veiksmų, ir šitoje vietoje jūs turėtumėte būti suinteresuoti, kad verslas būtų licencijuojamas. Tada šešėlinei rinkai būtų taikomos sankcijos. Po licencijavimo sektų nelegalių prekybos taškų kontroliavimas, uždarymas“, – teigė V. Kernagis.

Kitas žingsnis, pasak jo, būtų siejamas su draudimu prekiauti atviromis talpomis, kad žmonės negalėtų skysčio įsipilti patys. Kaip dar vieną būdą spręsti nepilnamečių rūkymo problemą, V. Kernagis įvardijo švietimą.

„Tai darbas su savivaldybėmis, visuomeniniais judėjimais. Šitoje vietoje tikiuosi, kad jūs, kaip atsakingas verslas, prisidėsite prie tokių akcijų ir (…) dalysitės pelną su tomis veiklomis, kad žmonės nepradėtų anksčiau, nei galima, rūkyti“, – sakė konservatorius.

Savo parengtame projekte M. Majauskas siūlo uždrausti elektronines cigaretes, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį, ir taip, pasak jo, prisijungti prie kovos su rūkymu pasaulyje lyderių, kurios jau ėmėsi šių priemonių: Suomija – 2016 metais, Estija, Mičigano ir Niujorko valstijos (Jungtinės Amerikos Valstijos) – šiemet.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį žurnalistams sakė, kad su šiuo siūlymu dar nėra susipažinęs, tačiau teigė, jog reglamentuoti kai kurių rūšių tabako prieinamumą vaikams yra svarbu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkas

Kažkas portretas
Nu taip suprantu, jūs slepetes už frazės " Viskas yra daroma dėl nepilnamečiu " bet nepamirškit, kad ir didžioji dalis pilnamečių nebūtų perėje prie el. cigarečiu jei ne tie patys skoniai, uždraudžiant skonius tiesiog priversit pilnamečius grįžti atgal prie paprastu cigarečiu

Anonimas

Anonimas portretas
xd cia ne kvaisalai o cigaretes ir pritariu kad vaikams nedera rukyti jai uzdraus skonius tai cia jau huine bus

Mano nuomone.

Mano nuomone. portretas
Tvarus ir saziningas verslas? Ar sazininga jau vaikus platinti prie kvaisalu? Uzaugome be kvaisalu,vaikus uzauginome be ju,anukai be kvaisalu.O jau proanukius mat tokie verslininkai skatins kaip pradeti kvaisalu vartojima.Uzdrausti lig su sia diena.Koiek asaru ,kiek savizudybiu nuo tu prakeiktu kvaisalu ir tokio verslo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių