Elektros linijas su Rusija, Baltarusija siūloma išbraukti iš strateginių įrenginių sąrašo

Artėjant kitų metų vasarį numatytai Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su kontinentine Europa, Vyriausybė trečiadienį spręs, ar iš nacionaliniam saugumui svarbių įrenginių ir turto sąrašo išbraukti elektros perdavimo linijas su Rusija ir Baltarusija.

Energetikos ministerija siūlo iš sąrašo pašalinti septynias 330 kilovoltų elektros jungtis, kurių prisijungus prie Vakarų Europos elektros tinklų Lietuvos energetikos sistemai nebereikės.

Anot jos, šias jungtis leidžia sunaikinti vyriausybinė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija.

„Jungtys su (...) Kaliningrado sritimi ir Baltarusija po sėkmingo sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais proceso (...) taps nereikalingos tolesniam Lietuvos sistemos veikimui“, – teigia ministerija.

Vyriausybei pritarus svarbiomis Lietuvos saugumui nebebūtų laikomis linijos, jungiančios Vilnių ir Molodečną, Alytų ir Gardiną, Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę ir Sovetską, Ignalinos atominę elektrinę (AE) ir Smurgainis, Polocką ir Ignalinos AE bei dvi jungtys tarp Bitėnų ir Sovetsko.

Jungtį nuo Utenos iki Pastovių sąraše pakeis linija Utena–Ignalinos AE.

Ministrų kabinetas taip pat nuspręs, ar nacionaliniam saugumui svarbiu turtu pripažinti linijas Darbėnai–Klaipėda ir Šiauliai–Mūša.

Planuojama, kad Baltijos šalių tinklai su kontinentinės Europos tinklais sinchroniškai pradės veikti kitų metų vasario 9 dieną.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Apie kokia sinchronizacija cia ta valdzia svaigsta.. Ji tipo reikalinga kad butu pretekstas kainas pakelt o ne naudot pigia baltarusiska AE energija

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Kodėl mūsų ,,šaunieji,, valdžiažmogai taip nekenčia savo šalies gyventojų, kad trankiai šoka pagal Lubiankos paruoštą ir ožio bliaunamą meliodiją?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių