Pereiti į pagrindinį turinį

Elektros tilto į Lenkiją projektas juda į priekį

2012-08-31 14:29
Elektros tilto į Lenkiją projektas juda į priekį
Elektros tilto į Lenkiją projektas juda į priekį / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Elektros tilto, sujungsiančio Lietuvą su Vakarų energetikos sistema, projektas sparčiai juda į priekį ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje.

Maždaug po trejų metų turinti pradėti veikti „LitPol Link“ jungtis padės Lietuvai sumažinti priklausomybę nuo Rusijos energetikos sistemos.„Litpol Link“ valdybos pirmininkas Jaroslavas Neverovičius sako, kad projektas įgyvendinamas pagal grafiką, pranešė LRT televizijos Naujienų tarnyba.

„Kalbant apie Lietuvos pusę, tai ruošiamas techninis projektas 330 kilovoltų skirstyklos ir oro linijos nuo Alytaus iki Lenkijos sienos. Šiuo metu yra vykdomi geologiniai ir archeologiniai tyrimai Alytaus ir Lazdijų rajonuose su tikslu kitais metais gauti visu statybų leidimus linijai ir skirstyklai“, - teigė J.Neverovičius.

Ruošiantis Lietuvoje tiesti 50 kilometrų ilgio elektros tiltą, jau susitarta beveik su visais žemės sklypų, per kuriuos bus tiesiama linija, savininkais. Šiek tiek lėčiau darbai judėjo Lenkijos pusėje, kur trasa dukart ilgesnė, sudėtingesnė, kerta regioninius parkus ir gamtos draustinius. Tačiau po ilgų diskusijų ir Lenkijos pusėje patvirtinta linijos trasa, jau svarstoma poveikio palinkai studija, rengiamas techninis projektas.

„Vyksta darbas su teritorijų planavimo dokumentais atskirų valsčių, taipogi vyksta derybos su žemės savininkais ir galime pasidžiaugti, kad pakankamai sparčiai kai kuriuose valsčiuose susitarimai pasiekti su beveik visais žemės savininkais. Seinų ir Punsko valsčiai pirmauja šioj srity, ten tas procesas jau eina į pabaigą“, - kalbėjo „LitPol Link“ vadovas.

Lenkijos bendrovė „PSE Operator“ iš Palenkės vaivadijos jau gavo statybos leidimą statyti naujos elektros linijos pirmąją atkarpą - 400 kilovatų Narevo-Ostrolenkos elektros liniją.Pirmam etapui bus panaudota apie 2 mlrd. zlotų (1,58 mlrd. litų), iš jų 683 mln. zlotų (539,5 mln. litų) - europinė parama. Šis etapas turi būti baigtas iki 2015 metų.

Tikimasi, kad „ LitPol Link“ jungtis iki 2015 metų pabaigos pradės veikti 500 MW (megavatų) galia, o iki 2020 metų - 1000 MW galia.Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtis yra vienas iš strateginių Lietuvos energetikos projektų.

Tarpsisteminė jungtis sujungs trijų Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros perdavimo infrastruktūras ir sudarys sąlygas elektros rinkų integracijai.„LitPol Link“ akcininkės yra Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorės bendrovės „Litgrid“ ir Lenkijos „PSE Operator“, valdančios po 50 proc. akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų