Pereiti į pagrindinį turinį

Elektros tiltui į Švediją pinigų yra

2009-01-23 15:46
Elektros tiltui į Švediją pinigų yra
Elektros tiltui į Švediją pinigų yra / Roko Medonio nuotr. Bendrovė „Leo LT“ jau turi sukaupusi 577 mln. litų, kurie galėtų būti skirti elektros jungties su Švedija statybai.

Nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT" pranešė pasirengusi nedelsiant finansuoti ir įgyvendinti Lietuvos–Švedijos elektros jungties statybą, kuri vadinama vienu iš prioritetinių projektų, užtikrinančių šalies energetinę nepriklausomybę.

Projektą numatoma įgyvendinti kartu su Švedijos partneriais, jį finansuojant lygiomis dalimis. Projekto įgyvendinimo vertė siekia 1,78–2,55 mlrd. litų. Iš jų "Leo LT" finansuojama dalis sudarytų 0,89–1,28 mlrd. litų.

„Esame visiškai pasirengę įgyvendinti ir finansuoti Lietuvos–Švedijos jungties statybą net ir tuo atveju, jei Europos Komisijos parama strateginių energetikos projektų vykdymui vėluotų arba būtų nepakankama,“ – teigė „Leo LT“ valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika.

Jo teigimu, jau šiuo metu „Leo LT“ turi sukaupusi 577 mln. litų, gautų dividendais iš VST ir patikimai investuotų Lietuvoje bei užsienyje. Likusios dalies finansavimas bus užtikrintas skolintomis lėšomis.

Atsižvelgiant į „Leo LT“ grupės finansinį pajėgumą, įmonė artimiausiu metu gali pasiskolinti iki 4,2 mlrd. litų.

Projekto įgyvendinimo vertė buvo nustatyta 2008 m. kovo mėnesį „Leo LT“ antrinei bendrovei „Lietuvos energija“ ir „Svenska Kraftnat“ (Švedija) atlikus jungties statybos įgyvendinamumo studiją.  Joje taip pat buvo pateikta rinkos analizė, techninis ir ekonominis projekto įvertinimas.

2008 m. gegužės 20 d. įkurta „Leo LT“ yra nacionalinė elektros energetikos bendrovė, per savo antrines įmones valdanti pagrindinę Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemos dalį – elektros energijos perdavimo ir skirstomuosius tinklus. 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų valdo Vyriausybė, 38,3 proc. – bendrovė „NDX Energija“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų