Energetikos agentūra: rudenį elektra gali pigti

Rugpjūtį vidutinei elektros kainai rinkoje išaugus 9 procentais, Lietuvos energetikos agentūra (LEA) mano, kad rudenį elektra gali pigti, tačiau neatmeta, jog atšalus orams, sutrikus elektros tiekimui ar sumažėjus gamybai jos kaina galėtų kilti. 

„Ruduo stebint ilgalaikes tendencijas būna vėjuotesnis, todėl jei bus vėjuota, galima tikėtis tam tikro kainų mažėjimo. Tačiau svarbu suprasti, kad elektros kainas lemia ir kiti veiksniai“, – žurnalistams penktadienį sakė LEA duomenų analitikas Dovydas Balčiūnas.

LEA duomenų analitikas Vytenis Gudelis teigė, kad elektros kaina iki metų pabaigos gali kisti pagal du scenarijus.

Jo teigimu, pagal bazinį scenarijų, remiantis 2013–2020 metų bei 2023 metų tendencijomis, kai kainos laikėsi stabilios, elektra rugsėjį–gruodį galėtų kainuoti 11–12 centų už kWh, o vidutinė visų 2024-ųjų kaina svyruotų nuo 9 iki 10 centų.

Tuo metu jei biržoje įvyktų staigus kainų augimas – panašiai, kaip 2021–2022 metais, – rugsėjį–gruodį elektra galėtų brangti iki 14–16 centų, o visų metų vidurkis pasiekti 11–13 centų.

„Tai galėtų pasikartoti tik įvykus tam tikroms aplinkybėms: kai smarkiai išauga elektros poreikis, ateina šalta žiema ar ruduo, sumažėja elektros gamyba dėl generacinių pajėgumų sumažėjimo (...), sugenda elektros jungtis arba sumažėja jos pralaidumas“, – žurnalistams sakė V. Gudelis.

„Trečias dalykas, kuris gali turėti įtakos, – kadangi yra tiesioginis ryšys tarp dujų ir elektros kainų, jei dėl tam tikrų priežasčių išaugtų dujų kaina. 2022 metais per patį (elektros kainų – BNS) piką dujos kainavo beveik 10 kartų daugiau  nei šiuo metu“, – aiškino jis.

Vis dėlto V. Gudelis mano, kad kol kas nematyti požymių, jog toks scenarijus pasikartotų. Pasak jo, vasarą elektros kainos buvo stabilios, svyravo nuo 9 iki 12 centų už kWh.

Tuo metu anot D. Balčiūno, nuo praėjusių metų gruodžio kas mėnesį Lietuva daugiau elektros pasigamina nei importuoja.

LEA duomenimis, vidutinė nefiksuotos kainos planų buitiniams vartotojams kaina nuo 2023 metų antrojo ketvirčio yra mažesnė nei fiksuotos: standartinio vienos laiko zonos plano fiksuota kaina svyruoja tarp 25 ir 27 centų už kWh, susietų su biržos kaina planų – nuo 19 iki 23 centų.

„Kainų sezoniškumas vartotojams turi šiek tiek mažesnę įtaką. Nepriklausomų tiekėjų siūlymai yra mažiau svyruojantys. Tiekėjai siūlydami planų tarifus orientuojasi į ateities kainas, ateities sandorius, kainų prognozes“, – sakė V. Gudelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Tik nepudrinkite smegenų vartotojams su tuo pigimu, žinoma taip būtų demokratinėje, teisinėje valstybėje, bet čia juk LIETUVA, čia pigti vartotojui niekas negali. Negalima tikėti pasakomis kad tie aferistai, perpardavinėtojai, tik ne nepriklausomi tiekėjai, į kurių plėšrius nagus valdžia ,,savanoriškai,, per prievartą su dideliais gazdinimais sugrūdo vartotojus, nors puse cento sumažintų kainą, jau geriau utėlę į Berlyną varys pėsčiomis, nei sumažins savo pelną centu!!!!

A

A portretas
Nieko nesupratau. Gal pigs, gal brangs, gal kaina mažės, bet gal ir didės...

Anonimas

Anonimas portretas
gali pigti, bet brangs
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių