Pereiti į pagrindinį turinį

Energetikos liūto laukia agonija

2009-08-25 08:24
Sprendimas: energetikos ministro A.Sekmoko nuomone, restitucijos kelias neturi teisinio pagrindo, todėl "Leo LT" turtas bus dalijamas apskaičiavus jo realią vertę.
Sprendimas: energetikos ministro A.Sekmoko nuomone, restitucijos kelias neturi teisinio pagrindo, todėl "Leo LT" turtas bus dalijamas apskaičiavus jo realią vertę. / Gedimino Bartuškos nuotr.

"Kaip atsikratyti "Leo LT?" – šis klausimas gali virsti kankinančiu valdžios galvų skausmu. Energetikos ministerijos planai neįtinka nei "NDX energijai", nei nacionalinio investuotojo kritikams.

Restitucija netinka

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas LTV laidoje "Savaitė" pareiškė, kad nacionalinė energetikos bendrovė "Leo LT' nebus išformuojama taikant restituciją, tai yra privataus kapitalo bendrovei "NDX energija" grąžinant elektros skirstymo bendrovės VST akcijas ir išmokant pernai įmonei "Leo LT" įmokėtus 608 mln. litų dividendų.

Ministro nuomone, restitucijos kelias neturi teisinio pagrindo, todėl turtas bus dalijamas apskaičiavus jo realią vertę.

"Paprasčiausiai tas grąžinimo variantas, arba, kaip ponas Čilinskas (teisininkas Kęstutis Čilinskas – red. past.) teigia, restitucija, neturi teisinio pagrindo. Turime atsižvelgti į viską: tiek į formavimo procesą, tiek į procesą, kas vyko paskui. Atsirado antrinių įmonių, buvo gauta papildoma vertė, kurią sukūrė Kauno hidroelektrinė, Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė – visa tai turi būti įvertinama ir tik tai įvertinus galima realiai ir tinkamai padalyti tą turtą", – sakė A.Sekmokas ir užsiminė, kad VST įvertinimas rėmėsi didesne turto verte, kuri lėmė visiškai kitas proporcijas.

Lauks kito sprendimo

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius ne kartą buvo užsiminęs, kad mažąjį "Leo LT" akcininką tenkintų restitucijos scenarijus. Kokį sprendimą siūlys Energetikos ministerija, jis sakė galįs tik spėlioti, nes iki šiol dialogas šiuo klausimu nevyko. "NDX energija" lauks kitų Energetikos ministerijos variantų ir tuomet svarstys, kaip toliau elgtis.

Energetikos ministro A.Sekmoko užuominoms, kad VST turtas buvo pervertintas, I.Staškevičius neteikia didelės reikšmės.

"Nemanau, kad VST akcijos buvo pervertintos. Be to, restitucijos atveju vis tiek visos akcijos būtų grąžintos "NDX energijai", tad visai nebesvarbu, kiek jos vertos. Tačiau jeigu bus pasirinktas kitas būdas išformuoti "Leo LT", tradiciškai reikės įvertinti visą bendrovės turtą, atsiskaityti su kreditoriais ir tai, kas liko, dalyti akcininkams. Toks scenarijus taip pat įmanomas, tik nereikia žadėti, kad jis bus greitas", – įsitikinęs I.Staškevičius.

Kodėl ministerija neskuba priimti sprendimo, I.Staškevičius taip pat turi paaiškinimą: "Valdžia, ko gero, dar nori pavaldyti energetikos ūkį savo nuožiūra. Ministerijos valdininkams naudinga kuo ilgiau jį valdyti paskiriant ten dirbti įvairius giminystės ryšiais susijusius asmenis ir per juos lemiant energetikos bendrovių veiklą."

Laukia informacinis karas

Visai kitokį restitucijos scenarijų siūlo vienas didžiausių "Leo LT" kritikų teisininkas Kęstutis Čilinskas. "Pirmiausia reikia panaikinti sandorį, o tik paskui vykdyti restituciją, tačiau toks planas netinka ir "NDX energijos" savininkams. Tokiu atveju restitucijos scenarijus reikštų, kad šalys pasiima, ką įnešė, ir privati bendrovė negalėtų pasipelnyti iš sandorio. Tačiau Vyriausybė siekia, kad sutartis galiotų, sandoris išliktų ir dalybos vyktų būtent pagal jį", – dėstė teisininkas.

K.Čilinsko nuomone, "NDX energijos" savininkai įmokėjo tik 195 tūkst. litų, o esą dividendus išpūtė 1340 kartų padidinę kapitalo vertę. "Taigi verslininkai nori susigrąžinti ne tik VST ir 600 mln. dividendų. "NDX energijos" savininkai nori dar ir nurodyti Kainų komisijai, kiek reikia pakelti elektros energijos kainą uždarius Ignalinos atominę elektrinę, kad atgautų negautus milijardus."

Pastarąjį kaltinimą atmeta I.Staškevičius: "Įkūrus "Leo LT" pervedėme daugiau kaip 600 mln. litų – tai yra realūs pinigai. Jie ir dabar tebėra "Leo LT" sąskaitoje. Dėl VST vertės galima ginčytis, tačiau šiuo metu visi klausimai suplakami į vieną. Kartoju, restitucijos atveju visi atgautų tai, ką įnešė. Dėl "NDX energijos" net būtų galima kalbėti apie žalą, nes įmonė negavo planuoto pelno."

K.Čilinskas neabejoja, kad artimiausiu metu dėl "Leo LT" vėl vyks smarki informacinė kova. "Deja, sprendimai dėl "Leo LT" vėl slepiami. Bijau, kad gali būti dar viena apgaulė, o visuomenei bus pateikta informacija, kaip abi šalys puikiai susitarė, – įsitikinęs teisininkas. – VST vertė gali būti sumažinta dėl akių. Tie formalūs skaičiai visai nerūpi "NDX energijai", nes ji turi galiojančią sutartį, kurioje aiškiai parašyta, kiek jai priklauso. Taigi galiojanti sutartis privačiai bendrovei yra lyg nuolatinis bilietas į Stokholmo arbitražą, jeigu tik "Leo LT" bus padalyta ne taip, kaip "NDX energija" nori. Manau, Vyriausybė neatsitiktinai nesikreipia į teismą ir palieka sutartį galioti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų