Pereiti į pagrindinį turinį

Ž. Vaičiūnas ragina Estiją dėl Astravo AE laikytis vieningos pozicijos

2017-02-13 21:06
BNS inf.

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ragina Estiją laikytis vieningos pozicijos dėl šalia Lietuvos sienos Baltarusijos statomos Astravo atominės elektrinės.

Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / K. Kavolėlio / BFL nuotr.

Ministras pirmadienį Taline susitikęs su Estijos Ekonomikos ir infrastruktūros ministre Kadri Simson pabrėžė, kad nesaugiai ir pažeidžiant branduolinės saugos bei aplinkosaugos reikalavimus „Rosatom“ statoma Astravo AE yra bendra regiono ir visos Europos problema, pranešė Energetikos ministerija.

Pasak Ž.Vaičiūno, šiuo metu ypatingai svarbu laikytis vieningos ir principingos pozicijos tarptautinės branduolinės saugos užtikrinimo klausimu, todėl turi būti dedamos bendros pastangos Astravo AE problemai spręsti.

Ministras informavo, kad įvertindama Astravo AE keliamą grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenei, Lietuvos Vyriausybė pritarė piliečių iniciatyva pateiktam specialaus įstatymo projektui, kuriuo būtų apribotas nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos elektros energijos patekimas į Lietuvos elektros rinką. Ž.Vaičiūnas taip pat pažymėjo, kad praėjusią savaitę ir visos Lietuvos parlamentinės partijos pasirašė susitarimą imtis bendrų veiksmų, siekiant stabdyti AE Baltarusijoje statybas.

Susitikimo metu Estijos ir Lietuvos ministrai taip pat sutarė dėl principų, siekiant bendrų sprendimų, kad būtų veiksmingai apsaugotos Baltijos šalių elektros energijos rinkos ir energetikos sistemos nuo nesaugiose branduolinėse elektrinėse pagamintos elektros.

Ministrai taip pat sutarė, kad reikia spartinti Baltijos šalių sinchronizacijos su Europos elektros tinklais projekto, kuriam paramą yra išreiškusi ir Europos Komisija, įgyvendinimą. Ž.Vaičiūnas pažymėjo, kad dėl sinchronizacijos krypties būtinas politinis sutarimas tarp Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos, kurio reikia siekti jau artimiausiais mėnesiais.

Susitikime taip pat aptartos regioninės dujų rinkos kūrimo aktualijos ir perspektyvos.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid pernai teigė, kad Europos Sąjunga neturėtų įsileisti elektros iš Baltarusijos statomos Astravo atominės elektrinės, jeigu jos elektros kainoje neatsispindės aplinkosaugos rizikos.

Įvairūs energetikos ekspertai ne kartą pareiškė, kad Astravo AE pagamintos elektros į rinką nereiktų įsileisti ne vien dėl to, kad jėgainė statoma nesaugiai, bet ir todėl, kad Rytų šalyse taikomi žemesni aplinkosaugos bei statybų saugos reikalavimai. Dėl to elektros kainos tokiose jėgainėse yra žemesnės, nes ES standartai.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų