ES reakcija į Kinijos ekonominį spaudimą Lietuvai – įsigalioja apsaugą numatanti tvarka

Europos Sąjungoje (ES) šį mėnesį įsigalios reglamentas, numatantis valstybių narių apsaugą nuo trečiųjų šalių ekonominės prievartos.

Europos Komisija šį dokumentą inicijavo prieš dvejus metus, kai Pekinas dėl diplomatinio ginčo su Vilniumi įvedė prekybos apribojimus Lietuvos verslams.

Dėl to ES praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją, ši byla vis dar nagrinėjama. Pats Pekinas kaltinimus neigia.

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, reglamento paskelbimas taps ypač svarbiu instrumentu apsaugant ES ekonominius interesus.

„Nuosekliai rėmėme šio teisės akto priėmimą, todėl džiaugiuosi, kad 2024 metus ES pasitiks stipresnė ir geriau pasirengusi apginti tiek visos ES, tiek ir bet kurios atskiros ES valstybės narės interesus“, – ketvirtadienį vakare išplatintame pranešime sakė ministras.

Šis Bendrijos teisės aktas ketvirtadienį paskelbtas oficialiajame leidinyje, tačiau įsigalios po 20 dienų.

Reglamento tikslas – apsaugoti valstybių narių interesus, suteikiant ES galimybę reaguoti į trečiųjų šalių ekonominę prievartą. Pirmiausiai, kalbantis su trečiosiomis šalimis dėl tokių veiksmų nutraukimo, o nepavykus sutarti – taikant atsakomąsias priemones.

Ginčas tarp Lietuvos ir Kinijos įsiplieskė 2021 metais, kai Vilnius leido Taibėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę šalyje. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą  – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo prekybinius santykius.

Anksčiau lapkritį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad Lietuvos ir Kinijos pareigūnai kalbasi apie diplomatinių santykių normalizavimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Į kalėjimą

Į kalėjimą  portretas
Ministra lanberga už ekonomini nuosmuki dėl jo kaltės

Anonimas

Anonimas portretas
muse drambli sugalvojo pamokyti DDDDDD . glusai......

BLINDA

BLINDA portretas
UZ TAI PADEKOKIME ZYDELIU LANDSBERGIU DINASTIJAI,KURI KERSYDAMA UZ ZYDU NAIKINIMA ANTROJO PASAULINIO KARO METU,SPECIALIAI ZLUGDO LT.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių