Eurobarometras: gyventojai mano, kad aplinkosauga – ekonomiškai naudinga

  • Teksto dydis:

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų mano, kad efektyvus išteklių naudojimas ir aplinkos apsauga gali paspartinti ekonomikos augimą, rodo apklausa.

Naujausia Eurobarometro apklausa parodė, kad 76 proc. Lietuvos gyventojų (Europos Sąjungos - 79 proc.) pritaria nuomonei, jog efektyvus gamtos išteklių naudojimas gali paspartinti ekonomikos augimą, o 68 proc. (ES - 74 proc.) mano, kad jos augimą gali paspartinti aplinkos apsauga.

„Net ir sunkmečiu aplinkos apsauga sulaukia tokios tvirtos ir gausios paramos. Žmonės ypač sunerimę dėl oro ir vandens taršos, cheminių medžiagų ir atliekų, jie mano, kad kiekvienas privalo labiau stengtis saugoti aplinką“, - Europos Komisijos pranešime teigė už aplinką atsakingas eurokomisaras Janezas Potočnikas.

Labiausiai Lietuvoje gyventojai yra sunerimę dėl oro taršos - 64 proc. (ES - 56 proc.) ir vandens - 53 proc. (50 proc.).

65 proc. Lietuvos gyventojų (ES - 59 proc.) taip pat mano, kad valdžia, spręsdama dėl išlaidų ir investicijų, turi pirmenybę teikti aplinkai palankiems veiksniams, o ne kainai.

Respondentai mano, kad verslas ir politikai imasi nepakankamai veiksmų, prisidedant prie aplinkos apsaugos. 72 proc. Lietuvos gyventojų (ES - 77 proc.) atrodo, kad stambiosios pramonės įmonės daro nepakankamai, 67 proc. (ES - 70 proc.) taip mano apie Vyriausybę, o 72 proc. (ES - 65 proc.) įsitikinę, kad patys gyventojai galėtų labiau tausoti aplinką.

Balandžio 26 - gegužės 11 dienomis Lietuvoje apklausta 1013 žmonių, o visoje ES - 28 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių