Pereiti į pagrindinį turinį

Finansinių sunkumų turinčių bendrovių vadovai steigia naujas įmones

2009-08-05 15:31
Finansinių sunkumų turinčių bendrovių vadovai steigia naujas įmones
Finansinių sunkumų turinčių bendrovių vadovai steigia naujas įmones / Sauliaus Žiūros (BFL) nuotr.

Kreditų biuro „Creditinfo Lietuva“ duomenimis, iš per pirmąjį 2009 m. pusmetį Lietuvoje įregistruotų 2 tūkst. 983 naujų įmonių (UAB ir IĮ) vadovų 2,5 proc. yra direktoriai ir kitų bendrovių, kurios turi nepadengtų įsiskolinimų, turto areštų, yra likviduojamos ar bankrutavusios. Bendras tokių įmonių nepadengtų įsiskolinimų portfelis pirmąjį šių metų pusmetį siekė beveik 42 mln. litų, o visų Lietuvos įmonių pradelsti įsiskolinimai sudarė - 1,7 mlrd. litų.

„Augant įmonių įsiskolinimams, turto areštų skaičiui ir juridinių asmenų tarpusavio neatsiskaitymų dydžiui, pastebima tendencija, kad nepadengtų įsiskolinimų, turto areštų turinčių įmonių vadovai įsteigia naujas bendroves“, - teigia kreditų biuro „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Pasak A.Bogdanovičiaus, neigiamų veiklos sąsajų turinčių įmonių vadovai įkūrę naujas bendroves gali vėl prisiimti įsipareigojimų kreditoriams, tiekėjams, valstybei ir darbuotojams, tačiau pagrindinis klausimas - ar bus pajėgūs ir norės juos vykdyti.
Daugiausia naujų įmonių, kurių vadovai turi neigiamų veiklos sąsajų, įsteigta didmeninės ir mažmeninės prekybos, autoservisų, statybos, apdirbamosios gamybos, nekilnojamo turto, transporto ir saugojimo bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklų srityse.

„Tiek esant ekonomikos augimui, tiek sunkmečiui verslo atstovai turi būti itin atidūs naujai įsteigtų įmonių atžvilgiu ir vertindami kredito riziką turėtų detaliau išsiaiškinti jų steigimo priežastis. Iš pirmo žvilgsnio sėkmingai veikianti kompanija ar ją valdantys asmenys praeityje gali būti sukaupę nemenką finansinių įsipareigojimų nevykdymo „bagažą“. Toks scenarijus lengvai gali pasikartoti ir dar kartą“, - teigia A.Bogdanovičius.

„Creditinfo Lietuva“ naujai įsikūrusių bendrovių vadovų neigiamas sąsajas su įmonėmis, kurios turi nepadengtų įsiskolinimų, turto areštų, yra likviduojamos ar bankrutavusios, nustatė pagal Skolininkų administravimo informacinė sistemos (SAIS) duomenis.

Kreditų biuro valdomą informacinę sistemą sudaro išsami informacija apie privačių ir juridinių asmenų skolas, taip pat papildoma juridinė, ekonominė ir kontaktinė informacija apie juridinius asmenis. SAIS buvo sukurta bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių iniciatyva ir prieinama visiems ūkio subjektams. Ši sistema yra skirta įsiskolinimų prevencijai ir monitoringui bei esamų įsiskolinimų mažinimui.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų