Pereiti į pagrindinį turinį

Finansų ministerija siūlymus dėl pensijų grąžinimo pateiks kitų metų pavasarį

2013-11-22 07:37
BNS inf.
Priminimas: gyventojai turi apsispręsti, kaip kaups pensijai
Priminimas: gyventojai turi apsispręsti, kaip kaups pensijai / Š.Mažeikos / BFL nuotr.

Finansų ministerija iki kitų metų gegužės Vyriausybei žada pateikti siūlymus, kaip grąžinti 2010 metais sumažintas pensijas, teigia finansų ministras Rimantas Šadžius. Tačiau, pasak jo, kol kas neaišku, ar bus atsižvelgta į Seimo siūlymą kompensuoti pensijas nuo kitų metų vidurio.

"Seimas vakar išreiškė savo nuomonę, priimdamas nutarimą ir siūlydamas Vyriausybei svarstyti galimybes įgyvendinti neišmokėtų pensijų dalies kompensavimo mechanizmą, ir mes pasiūlymus tam tikrus Vyriausybei planuojame pateikti iki kitų metų gegužės pirmos dienos, bet čia pacituočiau premjerą, kuris vakar pasakė, kad kai turėsime pyragą, tai ir dalinsime, šiai dienai galiu patvirtinti - mes to pyrago dar neturime", - penktadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams sakė R.Šadžius.

Seimas ketvirtadienį rekomendavo Vyriausybei ieškoti lėšų ir pradėti kompensuoti per krizę sumažintas pensijas nuo kitų metų vidurio arba dar anksčiau.

Vyriausybei iki kovo siūloma parengti tvarką, pagal kurią būtų iš dalies kompensuojamos ne tik socialinio draudimo pensijos, bet visos valstybinės pensijos. Pensijas siūloma pradėti kompensuoti ir anksčiau, jei 2014-ųjų pirmąjį ketvirtį valstybės biudžetas gautų daugiau pajamų arba atsirastų kitų finansavimo šaltinių.

Visos kompensacijos turėtų būti išmokamos iki 2017 metų.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią "Sodrą", Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - "apkarpyti" daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui reikėtų ne mažiau kaip 1 mlrd. litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų