Finansų ministerija skatins mokinius valgyklose atsiskaityti negrynaisiais pinigais

  • Teksto dydis:

Finansų ministrė Gintarė Skaistė savivaldybėms ir mokyklų vadovams pristatė projektą, skirtą skatinti mokinių atsiskaitymus negrynaisiais pinigais mokyklų valgyklose.

„Kurdami mokinių atsiskaitymo negrynaisiais pinigais aplinką siekiame vaikams suteikti praktinių žinių apie skaitmeninius finansus, tinkamą elgesį skaitmeninėje erdvėje, saugumą bei skaitmeninių paslaugų privalumus. Be to, projektas leis mokyklose plėsti ne tik negrynųjų pinigų naudojimą, bet ir kitų skaitmenizuotų paslaugų teikimą, kas yra ypač aktualu kuriant šiuolaikišką ir modernią mokyklą“, – pranešime spaudai teigė finansų ministrė G. Skaistė, ketvirtadienį organizuotame renginyje pristačiusi šį projektą mokykloms.

Anot ministerijos, projektas apims dvi pagrindines veiklas. Pirmoji bus nukreipta į bendrojo ugdymo įstaigų valgyklas, kuriose projekto metu bus diegiama atsiskaitymams negrynaisiais pinigais pritaikyta infrastruktūra – išmanūs kasos aparatai, kortelių skaitytuvai, pagal poreikį ir savitarnos terminalai.

Antroji veikla nukreipta į mokinių aprūpinimą mokėjimo priemonėmis, kurios metu bus finansuojamas elektroninių mokinio pažymėjimų su integruota elektroninės piniginės funkcija išdavimas.

Taip pat bus sudaryta galimybė į pažymėjimus įdiegti ir kitus funkcionalumus, pavyzdžiui, nemokamo maitinimo apskaitą, neformalaus švietimo apskaitą, lankomumo ir praėjimo kontrolę, bibliotekos paslaugas, viešojo transporto bilietą.

Projektą planuojama pradėti šių metų trečią ketvirtį ir užbaigti iki kitų metų pabaigos. Šiam projekto įgyvendinimui numatoma skirti daugiau nei 5,2 mln. eurų.

Sulaukė tėvų ir mokinių palaikymo

Renginio metu dalyviams buvo pristatomos projekto veiklos ir jų finansavimas, taip pat atliktų apklausų rezultatai.

„Ruošdamiesi projektui su mokyklų ir savivaldybių bendruomene tikrinomės, ar toks projektas būtų aktualus. Mūsų iniciatyvą palaikė net 82 proc. tėvų (iš 4869 respondentų) ir 78 proc. mokinių (iš 3179 respondentų). Taip pat teigiamai atsiliepė net 83 proc. savivaldybių (iš 52 respondentų)“, – sakė finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė.

Pasak viceministrės, pagrindiniai nurodomi mokėjimų negrynaisiais pinigais privalumai – paprastesnis atsiskaitymas, saugumas ir finansinio raštingumo ugdymas.

Jos teigimu, šis projektas padeda spręsti ir kitus klausimus, pavyzdžiui, patyčių.

„Integravus nemokamo maitinimo apskaitą, aplinkiniai nežinos, ar vaikai valgo mokamai, ar nemokamai. Nauda tėvams – patogumas ir saugumas, užkertamas kelias dienpinigių vagystėms. Mokykloms ir savivaldybėms – skaidrumas, apskaita, mokiniui teikiamų paslaugų krepšelio skaitmenizacija“, – teigė V. Česnulevičiūtė.

Projektas bus finansuojamas ES Atsigavimo fondo lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių