FNTT: kiekvienas mokėjimas už Kaliningrado tranzitą bus vertinamas atskirai

Nuo rugsėjo 1-osios visiems Lietuvos bankams atsisakant aptarnauti mokėjimus su Rusijos ir Baltarusijos įmonėmis, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atsisakė „Lietuvos geležinkeliams“ (LTG) suteikti bendrą leidimą gauti mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą tarp Rusijos ir Kaliningrado, tačiau kiekvieną prašymą tarnyba vertins atskirai.

FNTT pranešė negalinti suteikti LTG prašyto bendro pobūdžio leidimo gauti ir atlikti mokėjimus už paslaugas iš Rusijos ir Baltarusijos geležinkelių, gabenant sankcionuotas ir nesankcionuotas prekes tranzitu tarp Rusijos ir Kaliningrado srities.

„Mokėjimai, atliekami su dviejų skirtingų valstybių verslo subjektais, kuriems taikomos ribojamosios priemonės, sukelia papildomas rizikas dėl galimo netinkamo tarptautinių sankcijų įgyvendinimo“, – teigiama tarnybos atsakyme BNS. 

Anot FNTT, dėl kiekvieno mokėjimo ir toliau reikės teikti atskirus prašymus, kad būtų pritaikyta išimtis.

„FNTT sprendimą dėl išimties suteikimo priims teisės aktų nustatyta tvarka įvertinusi individualias kiekvieno prašymo faktines aplinkybes“, – teigia tarnyba.

Tačiau FNTT iki atskiro nurodymo suteikė bendrą leidimą atsiskaitymams už keleivių tranzitą tarp Rusijos ir Kaliningrado.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas BNS teigė, kad įmonė vėliau trečiadienį pakomentuos situaciją dėl atsiskaitymų. Anot jo, dabar viskas priklauso nuo bankų – ar jie aptarnaus mokėjimus.  

Didiesiems šalies bankams jau anksčiau nutraukus bet kokius mokėjimus tarp Lietuvos ir Rusijos bei Baltarusijos ūkio subjektų, vienintelis Šiaulių bankas iki rugsėjo 1-osios tebevykdo tokias operacijas. Tačiau ketvirtadienį bankas žada jas nutraukti, išskyrus išimtis, būtinas humanitariniams tikslams ir valstybės funkcijoms užtikrinti, o kiekviena situacija bus vertinama atskirai.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis praėjusią savaitę sakė, kad atsiskaitymai už sankcionuotų prekių tranzitą per Lietuvą tarp Rusijos ir Kaliningrado nuo rugsėjo turėtų vykti ir toliau, jis neatmetė galimybės, jog jie galis strigti, tačiau ne dėl valstybės kaltės.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau teigė, jog atsiskaitymai už rusiškų prekių tranzitą per Lietuvą į Kaliningradą nuo rugsėjo 1-osios turėtų vykti be kliūčių.

Sankcionuotų prekių tranzitą LTG atnaujino liepos 22-ąją, po Europos Komisijos išaiškinimo, jog geležinkeliu tarp Rusijos ir Kaliningrado gali būti pervežtas ribotas krovinių kiekis.

LTG nagrinės kiekvieną prašymą atsiskaityti už Kaliningrado tranzitą, bet spręs bankai

LTG pranešė, jog kiekvieną prašymą pirmiausia nagrinės įmonė, o gavusi FNTT leidimą informaciją pateiks bankams, kad jie galėtų priimti sprendimus. 

„FNTT išaiškinimas reiškia, kad kiekvieną atvejį pirmiausia nagrinės „LTG grupė“, laikydamasi ES taikomų sankcijų ir atsakingų Lietuvos institucijų išaiškinimų. Informacija bus teikiama FNTT, o gavus tarnybos įvertinimą – bankams, kad šie galėtų priimti sprendimus dėl tokių mokėjimų aptarnavimo“, – trečiadienį pranešė LTG. 

LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas sako, jog naujausi išaiškinimai, sudarantys prielaidas mokėjimams už  tranzitą, įneš daugiau aiškumo.

„Jais remdamiesi kiekvieną atvejį dėl prekių tranzito nagrinėsime atskirai ir teiksime reikalingą informaciją FNTT, o gavę jų atsakymą informuosime bankus, kad šie galėtų priimti sprendimus iš savo pusės“, – pranešime sakė E. Lazauskas

LTG taip pat yra gavę Susisiekimo ministerijos išaiškinimą, kad bendrovė gali toliau vykdyti sutartis su Rusijos ir Baltarusijos geležinkeliais, įgyvendinant Europos Komisijos gaires dėl sankcijų, o atsiskaitymai už leidžiamą Kaliningrado tranzitą yra teisėti.

Pasak LTG grupės, jos bendrovės paslaugas Rusijos ir Baltarusijos klientams jau kurį laiką teikia tik gavusios išankstinį apmokėjimą.

Šiaulių bankas: Kaliningrado tranzitas nėra išimtis, susijusi su valstybės funkcijomis

Šiaulių bankas pareiškė, jog šio tranzito bankas nelaiko išimtimi, susijusia su valstybės funkcijomis.

Pasak banko atstovės, iki šiol pateikti Lietuvos institucijų išaiškinimai nelaikomi išimtimis.

„Kaip ir skelbėme anksčiau, sprendimas nevykdyti mokėjimų yra pagrįstas bankui nepriimtina rizika. Pagal banko politiką ir iki šiol pateiktus institucijų išaiškinimus komercinio tranzito mokėjimai nepatenka į apibrėžtas išimtimis“, – BNS teigė banko komunikacijos grupės vadovė Monika Rožytė.

„Kiekviena situacija yra vertinama individualiai, todėl klientai, norėdami pasinaudoti išimtimis, yra kviečiami susisiekti tiesiogiai su banku“, – pridūrė ji.

Bankas pakartojo savo ankstesnę poziciją, jog nuo rugsėjo 1-osios mokėjimų su Rusija ir Baltarusija nevykdys, nebent tai būtų su valstybės funkcijomis ar humanitariniais tikslais susijusios išimtys.

BNS žiniomis, mokėjimus už tranzitą galbūt galėtų aptarnauti „Luminor“ bankas, kuriame LTG turi sąskaitą. Banko atsakymo BNS kol kas negavo.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kacapams kaliningrade

Kacapams kaliningrade portretas
Pakeltu kacapams kaina. Geriausia butu sulyginti kaina su duju. Tegul moka, twgul nemoka, kacapeliu reikalas.

tai

tai portretas
zodelis atskirai duoda teise siai istaigai plesikauti kt saliu atzvilgiu kas jos bebutu taip si politsaika toliau darys viska kad saliai butu blogiau o patys kims kisenes ===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių