G. Landsbergis: prezidiumo nuostata partiečiams – galutiniam biudžeto variantui

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad partijos prezidiumo nurodymas bendražygiams teikti kitų metų valstybės biudžetui tik su Vyriausybe suderintus pasiūlymus yra skirtas galutiniam įstatymo projekto variantui, todėl iniciatyvos partiečiams dar yra galimos.

„Paties biudžeto tvirtinimas yra ne vienos dienos procesas, jis truks praktiškai visą lapkričio mėnesį“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

„Derinimas su Vyriausybe dar dabar vyksta. Tai reiškia, kad yra galimybė taisyti biudžetą. Aš negaliu atsakyti, ar Vyriausybė atsižvelgs, į ką atsižvelgs ir taip toliau, (...) bet Vyriausybei yra grąžinamas biudžetas taisyti“, – pridūrė jis.

„Ir kai jau galutinai yra suderinamas biudžetas su Vyriausybe, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tikisi, kad partijos nariai palaikys su Vyriausybe galutinai suderintą projektą“, – pabrėžė partijos pirmininkas.

Pasak jo, ir premjerė Ingrida Šimonytė, ir atsakingi ministrai yra pasiruošę kalbėtis ir atsakyti į parlamentarų klausimus dėl biudžeto.

„Tikrai Vyriausybė nėra tvirtovė, kuri turi pačią geriausią, vienintelę, nuomonę. Klausomės, dirbame. Bet tai, kas jau yra po suderinimo, mes tikimės, kad partijos nariai nepradės kurti savo kažkokios darbotvarkės papildomos, nesuderintos su Vyriausybe“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Seimo statutas numato, kad priimant biudžeto įstatymą Seimas daro pertrauką, per kurią projektą svarsto komitetai ir komisijos. Jų išvadas apsvarsčius plenariniame posėdyje per vadinamąjį pirmąjį biudžeto svarstymą, projektas atiduodamas Vyriausybei tikslinti.

Projektą patikslinus, jis vėl keliauja į Seimą, kur plenariniame posėdyje po vadinamojo antrojo svarstymo nustatoma įstatymo priėmimo data ir galop biudžetas yra priimamas. Paprastai tai įvyksta gruodį, bet šiemet biudžetą planuojama priimti lapkričio pabaigoje.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas, Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius bei parlamentarai Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis yra pateikę iniciatyvą neribotai pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą kultūros, sporto, maitinimo sektoriams, nors Ministrų kabinetas siūlo šią lengvatą jiems taikyti tik iki 2023-ųjų liepos. K. Starkevičius taip pat remia siūlymą numatyti papildomus 10 mln. eurų turizmui skatinti.

TS-LKD Priežiūros komitetas šią savaitę rekomendavo M. Majauskui arba atsiimti su Vyriausybe nederintą siūlymą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos, bet kitiems partiečiams tokio griežto nurodymo nepateikė.

G. Landsbergis teigė nesiimsiantis spręsti dėl galimų nuobaudų partijai nepaklūsiantiems politikams.

„Tokio pobūdžio pasiūlymus teikia mūsų Priežiūros komitetas“, – sakė konservatorių pirmininkas.

„Turbūt žinote, kad sprendimų yra buvę anksčiau įvairių, ir nepaisant žmonių ilgaamžiškumo partijoje ir taip toliau. Tai yra principingas komitetas, turintis partijos žmonių pasitikėjimą ir mandatą tokius sprendimus priimti. Neabejoju, kad ir šiuo atveju (komitetas – BNS) ras būdą, kaip išlaikyti partijos drausmę“, – teigė jis.

Partijos lyderis partiečių siūlymus vadino „politiniu žaidimu“.

„Suprantame tą, kad politikai tai daro, nieko čia turbūt naujo po saule būtent šiuo klausimu. Tik kadangi valdančioji dauguma yra su tiek balsų, su kiek yra, man rodos, kad partinė drausmė ir bendruomenės suvokimas, kad ji yra prisiėmusi atsakomybę už Vyriausybę, už jos stabilumą ir už finansų stabilumą, manau, irgi yra labai svarbus aspektas“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Tuo metu Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė nepadoriais pavadino partiečių siūlymus smarkiau didinti kitų metų valstybės biudžeto išlaidas.

„Man atrodo, kad dosnūs pasiūlymai yra nepadorūs ir tų žmonių, į kuriuos orientuoti pasiūlymai, atžvilgiu, ir politinės bendruomenės atžvilgiu“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė politikė.

Ji tvirtino besitikinti, kad partiečiai įvertins, jog biudžetas priimamas sudėtingu laikmečiu.

„Mes kiekvienas norime ir daugiau, ir geriau, bet žaisdami komandinį žaidimą, (...) palaikydami, pabrėžiu, palaikydami Vyriausybę ir pasitikėdami jos sprendimais, mes atitinkamai turime organizuoti ir savo siūlymus“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Slėpkis tų anūkę,seniai privalėjai atsistatydinti.

tiesiai sviesiai

tiesiai sviesiai portretas
karaliaus nuostata padlaiziams...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių