G. Nausėda: kitų metų biudžetas turėtų būti ekonominės transformacijos biudžetas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda po antradienį vykusio susitikimo su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu teigė, kad kitų metų biudžetas turėtų kovoti su socialine atskirtimi ir stiprinti švietimo sistemą.

„Kitų metų biudžetas turėtų būti ekonominės transformacijos biudžetas, padedantis Lietuvai iš krizės išeiti stipresnei – pasiekti proveržį prioritetinėse ekonomikos srityse. Taip pat svarbu iš akiračio nepamesti įsisenėjusių šalies problemų – kovoti su socialine atskirtimi, stiprinti švietimo sistemą. Valstybės biudžetas, mano manymu, turi perteikti gerovės valstybės viziją. Tokius pasiūlymus ministrui pirmininkui ir pristačiau“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak prezidento, prioritetinis naujai formuojamo biudžeto tikslas – didžiausią skurdo riziką ir atskirtį patiriančių gyventojų grupės – senjorų – gyvenimo kokybės gerinimas. Jis taip pat pabrėžė, kad pensijų indeksavimas kitais metais, atsigaunant ekonomikai, privalo tęstis, įskaitant ir praėjusiais metais įtvirtintą papildomą pensijų didinimą.

Mano manymu, kitų metų biudžetas be NPD didinimo bent iki 450 eurų yra neįsivaizduojamas.

„Kokybiškas senėjimas nėra tik pensijos – tai ir aktyvios bei turiningos senatvės poreikis, dėl to naujų paslaugų senjorams plėtra – irgi būtinoji sąlyga kitų metų biudžetui. Taip pat skatinu ir toliau nuosekliai mažinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiesiems. Mano manymu, kitų metų biudžetas be NPD didinimo bent iki 450 eurų yra neįsivaizduojamas“, – sako šalies vadovas.

G. Nausėda rekomenduoja, kad ikimokykliniame ugdyme atsirastų švietimo pagalbos specialistų etatai, papildomos ugdymo paslaugos efektyviau pasiektų rizikos šeimas.

„Tai labai svarbu mažinant socialinę nelygybę švietime, gerinant vaikų pasiekimus regionuose. Kartu reikia žiūrėti toliaregiškai į XXI amžiaus ekonomikos modelį – to pagrindu turime padvigubinti viešąsias investicijas į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą“, – teigia prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo investicijų į saugumo ir gynybos sritį svarbą. Įgyvendinant gynybos stiprinimo poreikį ir partijų susitarimą, kitais metais gynybos išlaidas (1 mlrd. eurų) siūloma išlaikyti nepakitusias, palyginti su 2020 metais.

Taip pat prezidentas pažymėjo poreikį didesnį dėmesį skirti apleisto kultūros paveldo tvarkymui bei poreikį tęstinai bent 7–8 proc. kitąmet didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus, kurie šiuo metu yra vieni mažiausių viešajame sektoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O aš galvoju

O  aš galvoju portretas
kad vistik gerai kad Prezidentas kažką išmano apie pinigus. Gali šen-ten bent ,,iš akies primesti" kas gerai ir kas netaip šalies finansuose, ko reikėtų ir kas būtų naudingiau.. Grybas šiuo atveju, tylėjo kap į burną vandens prisisėmus. Matyt smegeunėje buvo vakumas..:D)

...,skaniai pasiJUOKIAU is kurcio ir neregio KOMENTARO...,

...,skaniai pasiJUOKIAU is kurcio ir neregio KOMENTARO..., portretas
cia tai TIKRAS LITERATURINIS SEDEVRAS... TASKAS

...,svarbiausia kad...atsiRASTU PINIGELIU PENSIJOM...

...,svarbiausia kad...atsiRASTU PINIGELIU PENSIJOM... portretas
paDIDINTI,bent JAU iki EUROPOS SAJUNGOS VIDURKIO... TASKAS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių