G. Paluckas apie PVM mokesčio sumažinimą: taip galima išmušti didelę skylę biudžete

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, komentuodamas liberalų siūlymą mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydį iki buvusio prieš krizę – 18 proc., sako, kad, sumažinus PVM, galima išmušti didelę skylę valstybės biudžete.

„Ar tikrai liberalams neužtenka nuovokos ar proto, kad mokesčių sistema yra kompleksinė. Tu negali tiesiog sumažinti PVM ir išmušti milžinišką skylę biudžete. Jis turi būti subalansuotas: jeigu vienus mokesčius mažini, tada pagalvok, kokius kitus didinsi ar tarifus įvesi, kad užtektų lėšų finansuoti mūsų valstybės poreikiams“, – „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ penktadienį sakė G. Paluckas.

Jis teigė norintis, kad šitas mokestis mažėtų, bet tuo pačiu esą reikia kalbėti apie didesnį progresyvumą pajamų mokesčiuose, apie nekilnojamojo turto visuotinį mokestį.

„Kodėl liberalai užsiima tokiu grubiu ir buku populizmu?“, – komentavo G. Paluckas ir pasvarstė, kad turbūt tai įkvėpė rinkimai.

Jis pridūrė, kad mokesčiai veikia sistemoje, ir jie nėra savitiksliai, jais finansuojamas visas bendras šalies viešųjų paslaugų poreikis. PVM sumažinimas, pasak politiko, reikštų, kad bus išimti keli milijonai iš biudžeto, ir reikėtų numanyti, kad dėl to valstybėje nebūtų mokami atlyginimai.

„Tegul liberalai pasako, kiek bus mažiau ligoninių, mokyklų, bibliotekų, nes va tiek pinigų nebebus“, – sakė G. Paluckas.

Tokius dalykus reikia spręsti kompleksiškai, – jeigu pajamų iš gyventojų surenkama daugiau, PVM tarifą reikėtų mažinti, įsitikinęs Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas.

ELTA primena, kad Seimas ketvirtadienį nepritarė liberalų siūlymui nuo 21 proc. iki 18 proc. sumažinti standartinį PVM tarifą.

Tokia PVM įstatymo pataisa, kurią pateikė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai atstovaujantis Seimo narys Eugenijus Gentvilas, nesulaukė pritarimo po pateikimo ir buvo atmesta. Už ją balsavo 22 Seimo nariai, 18 buvo prieš, 33 parlamentarai susilaikė.

E. Gentvilas mano, kad, šaliai išėjus iš krizės, reikėtų sugrįžti prie mažesnio PVM tarifo. Parlamentaras neatmeta, kad PVM galėtų būti mažinimas ir laipsniškai.

„Buvusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybė priėmė sprendimą, kad 21 proc. tarifas galios tol, kol baigsis pasaulinė ekonominė krizė. Kadangi krizė yra pasibaigusi, Lietuvos gyventojai yra savotiškai apgauti“, – sakė E. Gentvilas.

Politikas tikino, kad siūlymas sumažinti PVM tarifą nėra susijęs su rinkimais. „Prašau nelaikyti to kažkokiais rinkiminiais triukais, šį projektą teikiu jau ketvirtą kartą“, – sakė jis.

Atsakydamas į parlamentarų klausimus dėl galimų finansinių praradimų dėl PVM lengvatos, E. Gentvilas sakė, kad tai galėtų būti apie pusę milijardo eurų.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas 21 proc. dydžio standartinis PVM tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Visada padlom mažai

...

... portretas
ACH: "Gintautas Paluckas, komentuodamas liberalų siūlymą mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydį iki buvusio prieš krizę – 18 proc., sako, kad, sumažinus PVM, galima išmušti didelę skylę valstybės biudžete" - ta 'skylė' atsirastų NE biudžete (pinigai į biudžetą sugrįžtų per verslo suklestėjimą), o 'šešėlyje' (na, ir jo 'stoguotojų' asmeniniame biudžete!). O ir MELUOJANT būtų gerai nors kiek galvot: "Tokius dalykus reikia spręsti kompleksiškai, – jeigu pajamų iš gyventojų surenkama daugiau, PVM tarifą reikėtų mažinti, įsitikinęs Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas" - dabar kaip tik ekonomika kyla, PVM surinkimo planai viršijami, dabar to PVM mažinimui pats laikas. O ir - ekonomiką ŽLUGDO per dideli mokesčiai, taip kad pliurpkit NE apie naujus mokesčius, o rūpinkitės biudžeto SAIKINGU vartojimu; kodėl pas mus pinigų netrūksta TIK persenusioms haubicoms (kurios tinkamos TIK kariniam perversmui organizuot).

Nu

Nu  portretas
Reikia padidinti iki 25 procentu tai niekas neismus jokiu skyliu budzieetee
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių