G. Šimkus: „Commerzbank“ ir „Pekao“ pranešė institucijoms apie ketinimus veikti šalyje

Vienas didžiausių Vokietijos bankų „Commerzbank“ Vokietijos ir Lietuvos priežiūros institucijoms jau pranešė apie savo planus veikti Lietuvoje, sako Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus.

Anot jo, tą patį jau yra padaręs ir vienas didžiausių Lenkijos bankų „Pekao“. Abiem bankams, G. Šimkaus teigimu, licencijos Lietuvoje nereikia, o veiklos pradžiai tereikia sudėlioti strategiją.

„Jiems reikia susidėlioti savo pačių strategiją ir pradėti vykdyti veiklą, nes jie notifikavo savo priežiūros instituciją ir tą leidimą yra gavę ir jie yra notifikavę Lietuvos banką. Tas pats ir su „Pekao“ banku. Tai iš principo yra įėjimo į rinką strategijos dalis, kada, kaip, kokia apimtimi, tai tikrai verslo sprendimus turi komentuoti pats verslas“, – antradienį žurnalistams sakė G. Šimkus.

„Jiems nereikia licencijos taip, kaip mes įsivaizduojame tą licenciją, nes tai („Commerzbank“ – BNS) yra vis tik Europos Sąjungoje veikiantis bankas“, – pridūrė jis.

LB vadovas pabrėžė, kad „konkrečius verslo sprendimus ir priėjimus turi komentuoti patys bankai“.

Be to, G. Šimkus teigė, kad užsienio bankai Lietuvoje gali kurtis įvairiomis formomis, o jų ketinimai – rimti.

Mes matėme „Commerzbank“ vizitą, dabar mes jau kalbame „o kas dar? o kas dar? o kas dar?“, Iš tikrųjų – truputį strateginės kantrybės.

 

„Be jokios abejonės (galima tikėtis bankų atėjimo – BNS). Viena arba kita forma, aišku, veiklos forma yra ne viena. Tiek ir bankas gali turėti savo bendrovę Lietuvoje, tiek ir gali būti filialas arba skyrius, gali būti atstovybė. (...) Taip, mes turime konkrečias indikacijas, kad mūsų šalis yra įdomi“, – sakė jis.

LB vadovas pridūrė, kad nereikėtų skubėti laukiant naujienų.

„Aš matau, kad apetitas auga bevalgant. Mes visai dar neseniai kalbėjome tuščioje erdvėje, dabar mes jau girdėjome apie vieno iš Taivano bankų planus, tai yra jų priežiūros institucijos notifikacija. Mes matėme „Commerzbank“ vizitą, dabar mes jau kalbame „o kas dar? o kas dar? o kas dar?“, Iš tikrųjų – truputį strateginės kantrybės. Patys bankai kai bus pasiruošę, susidėlios strategijas atėjimo“, – kalbėjo G. Šimkus.

Praėjusią savaitę pranešta, jog „Commerzbank“ apie planus Lietuvoje praneš dar šiemet . Su jo delegacija susitikusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė BNS tuomet sakė, jog „Commerzbank“ ketinimai Lietuvoje yra rimti.

„Commerzbank“ BNS anksčiau Lietuvą įvardijo kaip „dinamišką ir inovatyvią žaidėją tiek Europos, tiek pasauliniu mastu“.

Lietuvos vadovai pastaraisiais metais nuolat kviečia šalyje kurtis užsienio bankus, apie galimą naujų bankų rinkos žaidėjų atėjimą nekart yra užsiminę ir Lietuvos banko atstovai.

Portalas „Verslo žinios“ liepos viduryje pranešė apie didžiausio Taivano banko „Bank of Taiwan“ planus įsteigti padalinį Lietuvoje. Apie tai pranešta salos Finansų priežiūros komisijai patvirtinus banko paraišką steigtis Lietuvoje.

G. Šimkus sausį portalui „15min“ patvirtino BNS anksčiau skelbtą neoficialią informaciją, kad filialą Lietuvoje svarsto įsteigti ir Lenkijos bankas „Pekao“.

Anksčiau apie ketinimus pradėti veiklą Lietuvoje, tačiau nesteigiant čia filialo, BNS oficialiai buvo patvirtinęs ir didžiausias Lenkijos bankas PKO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių