G. Skaistė: valdžios sektoriaus deficitas kitąmet bus apie 6,5 proc. BVP

Valdžios sektoriaus deficitas 2021 metais bus didesnis, nei prognozuoja dabartinė Vyriausybė, ir turėtų siekti apie 6,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), mano kandidatė į finansų ministrus Gintarė Skaistė.

Taip ji trečiadienį kalbėjo po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda.

„Viskas, kas susiję su karantinu, su COVID-19 – viskas numatyta iš skolintų lėšų ir biudžete tam lėšų išvis nenumatyta. Tuo tarpu planuojamas biudžeto deficitas 5 proc. ir akivaizdu, kad to pasiekti nepavyks“, – žurnalistams sakė G. Skaistė.

„Mano asmenine nuomone, labai tikėtina, kad biudžeto deficitas ateinančiais metais bus apie 6,5 proc.“, – pridūrė ji.

Kaip pabrėžė ji, išlaidos, susijusios su koronaviruso pandemija, pavyzdžiui, yra vakcinų įsigijimai, prastovų kompensavimas, garantijos, ligos išmokos.

„Visa tai kainuos apie 880 mln. eurų ateinančiais metais. Akivaizdu, kad biudžete skylė yra pakankamai didelė“, – sakė kandidatė.

G. Skaistės teigimu, biudžeto projekte pasigendama ir kitų įstatymais numatytų išlaidų, pavyzdžiui, 67 mln. eurų prezidento pasiūlytam papildomam pensijų indeksavimui, išankstinių pensijų perskaičiavimui – 10 mln., įtraukiajam švietimui – 28 mln. eurų.

Atsakydamas į Vyriausybę buriančių konservatorių kritiką dėl biudžete neatspinėdų lėšų vakcinai, kadenciją baigiantis finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad toks modelis pasirinktas įvertinus tai, kad šiuo metu dar nėra žinomos tikslios išlaidos, o biudžeto peržiūros procedūros yra sudėtingos.

Jo teigimu, dėl pasirinkto modelio nėra jokios rizikos, kad valstybė negalėtų įsigyti vakcinų.

Šiuo metu svarstomame 2021-ųjų biudžeto projekte numatyta, kad biudžeto deficitas kitais metais sieks 5 proc., tačiau Valstybės kontrolė 2021-iesiems prognozuoja didesnė 5,7 proc. deficitą.

Apie riziką, kad deficitas kitąmet bus didesnis nei 5 proc., yra kalbėjęs ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vargsas

vargsas portretas
sita Skaistuole is vis nepanasi buti skaisti ji mano manimu jokiam ministui netinka matosi is veido nerimtas kadras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių