Pereiti į pagrindinį turinį

Gausus bulvių derlius ūkininkų nepradžiugino (papildyta)

2009-09-29 03:23
Gausus bulvių derlius ūkininkų nepradžiugino (papildyta)
Gausus bulvių derlius ūkininkų nepradžiugino (papildyta) / Konkurencija: bulvių kainą Lietuvoje mažina smulkieji augintojai – neturėdami saugyklų jie stengiasi produkciją parduoti skubiai ir pigiai. Redakcijos archyvo nuotr.

Bent iš bado nemirsime, bulvių kalnus turėsime, prasidėjus bulviakasiui niūriai juokauja ūkininkai. Šiemet bulvės užderėjo, bet augintojai nepatenkinti – gausus derlius jiems reiškia užpildytą rinką ir mažas kainas.

Kainos smuko perpus

Už kilogramą bulvių augintojai šį rudenį gauna nuo 35 iki 60 centų. Pernai supirkėjai mokėjo nuo 65 centų iki 1 lito. Taigi supirkimo kainos, palyginti su pernykštėmis, krito maždaug perpus. Tačiau ūkininkai įsitikinę, kad ir pigiai parduoti bulves nebus lengva, mat jų šįmet – tikrai daug. Esą sausra ūkininkams dažnai net būna palankesnė negu lietus – bulvių per sausrą mažiau užauga, bet kaina visada būna didesnė.

"Ūkininkai šiemet maždaug ketvirtadaliu padidino bulvių plotus, tad derlius vien dėl to bus kiek didesnis nei pernai. O ir oro sąlygos buvo visai neblogos, lietaus nemažai sulaukta. Taigi bulvių tikrai netrūks, nors vieniems derlius geriau užderėjo, kitiems – blogiau. Esu girdėjusi nusiskundimų, kad šiaurės Lietuvoje derlius per mažas – augintojai tikėjosi geresnio. Tačiau supirkimo kainos šiemet gerokai mažesnės nei pernai, tad džiaugtis ūkininkams tikrai nėra dėl ko", – apie prasidėjusį bulviakasį pasakojo Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Užtat gerų žinių sulaukė pirkėjai – parduotuvėse bulvės šįmet taip pat perpus pigesnės nei pernai. Už kilogramą fasuotų bulvių pernai vidutiniškai mokėjome po 1,40–1,70 lito. Šiemet – 65–80 centrų.

Nefasuotos bulvės pernai kainavo apie 1,60–1,80 lito už kg. Šiemet – 0,80–1 lito.

Stipri konkurencija

Kainą Lietuvoje esą labai mažina ir smulkieji augintojai, kasmet sodinantys 20–30 arų bulvių. Neturėdami saugyklų jie stengiasi parduoti skubiai ir pigiai.

Ūkininkai nerimauja, kad dalį bulvių teks tiesiog išmesti. Jiems trukdo ne tik geras derlius, bet ir konkurentai iš užsienio. Anot Z.Cironkienės, geras bulvių derlius šiemet stebimas didžiojoje Europos dalyje, todėl Lietuvos turgavietės ir prekybos centrai pilni lenkiškų, belgiškų ir kitokių bulvių.

"Prekybos centruose pilna užsienietiškų bulvių. Prekybininkai teikia joms pirmenybę, nes tos bulvės geriau atrodo ir ilgiau išsilaiko. Tačiau taip yra dėl chemikalų. Jos būna tiek pripurkštos, kad ant jų nebelieka jokių ligų sukėlėjų. O turgavietėse – apskritai tik lenkiška produkcija", – priekaištų prekybininkams negailėjo Z.Cironkienė.

Bulves puolė maras

Prekybos tinklų atstovai su tokiais ūkininkų teiginiais nesutinka. Jie tikina pirmenybę visada teikiantys lietuviškai produkcijai.

"Daugiau bulvių perkame iš Lietuvos ūkininkų ir kooperatyvų. Derliaus metu visų daržovių daugiu užsakome iš lietuvių, nes vietos augintojų produkcijos žmonės daugiau nuperka. Yra nusistovėjęs toks įdomus požiūris – pirkėjai lietuviškas daržoves laiko ekologiškesnėmis, mano, kad jos šviežesnės. Dėl to, jei tik įmanoma, jas ir perka. Lietuviškų bulvių dažniausiai užtenka iki sezono pabaigos, o užsienietiškų atsivežame tik dėl įvairovės, nes jos dažnai atrodo geriau nei lietuviškos, būna kruopščiai atrinktos, plautos ir t.t. Tačiau lietuviškos bulvės dažnai būna net pigesnės", – aiškino prekybos tinklo "Maxima" atstovė Renata Saulytė.

Tiesa, mūsų šalies ūkininkai pripažįsta šiemet sunaudoję daugiau chemikalų, nes augalus labai intensyviai puolė maras.

Darius Kviklys, vaisių augintojų asociacijos "Vaisiai ir uogos" direktorius

Šiemet tiek obuolių derlius, tiek jų kaina yra mažesnė nei pernai. Lyginant su paėjusiais metais obuolių sumažėjo net apie 30 proc. Tačiau praeiti mertai buvo rekordiniai, tad tiesiogiai lyginti šiuos du laikotarpius nėra visai sąžininga. Geriau lyginti derlių su šalies vidurkiu, taip objektyviau.

Taigi, šių metų derlius yra kiek mažesnis už vidutinį. Aišku, tai labai priklauso nuo regiono: vidurio Lietuvoje derlius tikrai geras, net šiek tiek geresnis už vidutinį, Šiaurės Lietuvoje – vidutinis, pietinėje šalies dalyje – derlius prastas, žemiau vidurkio. Žydėjimo metu atrodė, kad viskas bus labai gerai, bet žydėjimo periodas truko neįprastai ilgai, be to buvo šalta, bitės vangiai skraidė ir nesugebėjo daugelio žiedų apvaisinti.

Savo ruožtu obuolių kaina smuko dėl pasaulinės finansų krizės. Grubiai tariant, nebereikia tiek daug krituolių sultims, tad paklausa labai sumažėjo. Mažiau gaminama ir vyno.

Obuolių kainos

Šiemet ūkininkai už kilogramą obuolių, priklausomai nuo rūšies, kokybės ir įpakavimo (dėžutė, maišelis ar palaidi) gauna 0,70 – 1,5 lito. Pernai – apie 15–20 proc. daugiau.

Prekybos centruose kilogramas Lietuviškų obuolių kainuoja  1,20–1,40 lito. Pernai – 1,50–1,80 lito.

Kilogramas importinių obuolių prekybos centruose šiemet kainuoja 1,70–2 litus. Pernai – 1,50–1,80 lito.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų