Pereiti į pagrindinį turinį

Geležinkelininkai iš "Siemens" reikalauja milijonų

2009-05-07 09:00
Partnerystė: dauguma "Lietuvos geležinkelių" su "Siemens" vykdomų projektų esą plėtojami sėkmingai.
Partnerystė: dauguma "Lietuvos geležinkelių" su "Siemens" vykdomų projektų esą plėtojami sėkmingai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ilgamečiai partneriai – "Lietuvos geležinkeliai" ir bendrovė "Siemens" – susipyko. Valstybės valdomi "Lietuvos geležinkeliai" iš tarptautinio koncerno už vėlavimą nori prisiteisti 15 mln. litų.

Dienraščio duomenimis, geležinkelių įmonė siekia, kad "Siemens" už projektų, iš dalies finansuojamų ES lėšomis, vėlavimą sumokėtų apie 15 mln. litų. Esą "Siemens" dabar atlieka Vaidotų stoties ilginimo projektą, viename ruožų diegia signalizaciją.

"Lietuvos geležinkelių" generalinio direktoriaus pavaduotojas Albertas Šimėnas patvirtino, kad įmonė turi bėdų dėl "Siemens" vėlavimo ir kad jau taiko teisės aktuose, sutartyse numatytas sankcijas, tačiau atsisakė komentuoti, kokios jos. "Minimos sumos negaliu nei patvirtinti, nei paneigti", – sakė A.Šimėnas.

Jis taip pat pripažino, kad jeigu šie projektai labai vėluos, "Lietuvos geležinkeliai" rizikuoja prarasti jiems skirtą ES paramą.

"Tačiau darome viską, kad taip neatsitiktų. Neprisileidžiame minčių, kad galime prarasti ES pinigus", – sakė A.Šimėnas.

"Lietuvos geležinkelių" atstovas taip pat nekomentavo, kodėl "Siemens" įgyvendinami projektai vėluoja. Paklaustas, ar laiko "Siemens" patikimu rangovu, A.Šimėnas teatsakė, kad šios įmonės įgyvendintas naujų motorvežių projektas nestringa.

"Siemens" atstovai taip pat nebuvo linkę daug kalbėti šia tema.

"Šiuo metu "Siemens" įgyvendina IX Kretos koridoriaus skirstymo stočių modernizavimo projektą ir signalizacijos, telekomunikacijų, elektros tiekimo sistemos modernizavimą IXB Kretos koridoriaus Šiauliai–Klaipėda ruože. Tai itin kompleksiški ir sudėtingi projektai. Daugelis technologinių naujovių plačiosios vėžės geležinkeliuose buvo panaudotos pirmą kartą. Natūralu, kad vykdant tokį sudėtingą projektą ir užsakovui, ir mums kyla įvairių nenumatytų klausimų, tačiau visi jie sprendžiami. Visi projekto dalyviai suinteresuoti viską išspręsti ir kuo greičiau baigti darbus", – tikino bendrovės "Siemens" generalinis direktorius Lietuvoje Audris Barcevičius.

100 proc. "Lietuvos geležinkelių" akcijų priklauso valstybei. "Siemens" yra viena didžiausių elektronikos ir elektrotechnikos įmonių pasaulyje. Bendrovės atstovybė Lietuvoje įkurta 1995 m.


Sunkmetis

Tarptautinis koncernas "Siemens" taip pat pajuto sunkmetį – bendrovė įvairiose pasaulio šalyse šiemet iš viso atleido 16,7 tūkst. darbuotojų. Vien Vokietijoje bus atleidžiama beveik 5,3 tūkst. darbuotojų. Atleidimo banga nušluos ne tik tūkstančius žemiausios grandies darbo vietų – ji paplaus ir aukščiausių vadovų postus. Pavyzdžiui, centrinėje būstinėje ketinama panaikinti 650 etatų. "Pasaulinė krizė verčia imtis konkrečių veiksmų. Mes privalome sutvarkyti painią koncerno konjunktūrą ir siekti efektyvumo", – aiškino Peteris Löscheris, "Siemens" valdybos pirmininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų