Pereiti į pagrindinį turinį

Griežtės atliekų tvarkymas

2012-09-28 23:59
Griežtės atliekų tvarkymas
Griežtės atliekų tvarkymas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Jau kitais metais Lietuvai gresia tūkstantinės baudos už neperdirbtas atliekas. Į sąvartynus mūsų šalyje patenka 90 proc. gyventojų išmetamų šiukšlių, nors Lietuva yra įsipareigojusi 2013-aisiais perdirbti pusę visų atliekų.

Europos aplinkos agentūros ataskaitoje teigiama, kad Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių ES šalių tvarkant atliekas. Surūšiuotų atliekų statistika liudija, kad ligšiolinės atliekų rūšiavimo iniciatyvos nebuvo veiksmingos ir nepaskatino gyventojų keisti savo vartojimo įpročių. Skaičiuojama, kad šiuo metu surūšiuojama vos 10 proc. buitinių atliekų. Dabar už kiekvieną perdirbtą buitinių atliekų toną Lietuva iš ES gauna 250 litų siekiančią kompensaciją. Tačiau jau kitąmet gresia baudos, dešimt kartų didesnės nei šios išmokos, – už įsipareigotą, bet neperdirbtą toną atliekų reiks mokėti po 2,5 tūkst. litų.

VšĮ "Žaliasis taškas" atstovės Elzės Rudienės teigimu, Lietuvoje rūšiuojamų atliekų surinkimas yra prastas, nors situacija šiek tiek gerėja. "2009 m. duomenimis, surenkama 20 proc. stiklinės taros, kuri išleidžiama į rinką. O popieriaus ir kartono surenkama 14 proc., PET taros – 16 proc., plastiko – 5 proc., metalo – 6 proc. 2010 m. duomenys dar nėra tikslūs, bet jie labai panašūs", – sakė E.Rudienė. Pasak jos, norint įgyvendinti įsipareigojimus ES, reikia surinkti 58 proc. į sąvartynus pakliūvančių stiklinių, 32 proc. – PET pakuočių.

"Geresnius atliekų rūšiavimo rezultatus galima pasiekti šviečiant visuomenę, kodėl rūšiuoti yra naudinga. Vienas iš argumentų – rūšiuodami atliekas nutoliname dar vieno naujo sąvartyno atsiradimą. Siekiame, kad atliekas rūšiuojantys gyventojai mokėtų mažesnį atliekų tvarkymo mokestį, norime, kad būtų diferencijuojami tarifai rūšiuojamoms ir nerūšiuojamoms atliekoms", – sakė ji. Pasak E.Rudienės, kai kuriose savivaldybėse diferencijuoti tarifai atsiras jau šių metų pabaigoje, individualiuose namuose gyvenantiems žmonėms bus pristatyti specialūs atliekų rūšiavimo konteineriai.

"Gyventojai turi suprasti, kodėl jie rūšiuoja atliekas ir kokią naudą dėl to gauna. Nors vartotojai gauna daug informacijos įvairiais aplinkosaugos klausimais, tačiau tai nenurodo konkrečių žingsnių, kuriuos vartotojas turi žengti įsigijęs ir naudodamas vieną ar kirą produktą. Net norintys elgtis atsakingai dažnai nežino, kaip elgtis konkrečioje situacijoje", – teigė Ingrida Dubinskaitė, VšĮ "Alchemic LT" konsultantė ir vadovė.

Lietuvos gamintojai ir importuotojai įpareigoti surinkti dalį atliekų pagal ES reikalavimus, todėl artėjant įsipareigojimų padidėjimo terminui verslas imasi iniciatyvų jau šiemet. Siekdama paskatinti vartotojus rūšiuoti atliekas, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija kartu su partneriais pristatė vartotojų švietimo ir informavimo apie atsakingą vartojimą bei atliekų rūšiavimą sistemą zaliaskatalogas.lt.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, per metus Lietuvoje sutvarkoma apie 4 tūkst. tonų plastikinių PET pakuočių, iki 40 tūkst. tonų stiklo ir iki 70 tūkst. tonų popieriaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų