Į elektros kainų rekordą prekybos centrai reaguoja mažindami vėdinimą ir apšvietimą

Trečiadienio vakarą „NordPool“ elektros biržos Lietuvos, Latvijos ir Estijos prekybos zonoje didmeninei kainai pasieksiant 4 tūkst. eurų už megavatvalandę (MWh), į tai ketina reaguoti du dideli prekybos tinklai – „Maxima“ ir „Norfa“.

Jie valandai sumažins energijos naudojimą parduotuvių vėdinimui bei apšvietimui Tu metu tinklai „Iki“ ir „Rimi“ tuo metu jokių priemonių nesiims.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad 18-19 val. taupant elektrą planuojama sumažinti oro vėdinimą ir vėsinimą parduotuvėse.

„Planuojame sumažinti oro vėsinimą ir vėdinimą patalpose ir vėliau grįšime į įprastą oro kondicionavimo režimą. Šaldytuvai, kuriuose laikomi maisto produktai, ir kita svarbi įranga veiks įprastai“, – tinklo pranešime teigė ji.

Anot E. Dapkienės, artimiausiu metu planuojama visose „Maxima“ parduotuvėse apšvietimą sumažinti apie 30 proc., naktimis išjungiamos lauko reklamos, šiuo metu kas antroje tinklo parduotuvėje ir beveik visuose sandėliuose įrengtas LED apšvietimas.

Prekybos tinklas „Norfa“ pranešė trečiadienį visose tinklo parduotuvėse valandai gerokai sumažinsiantis apšvietimą, prekybos salėse bus išjungtas patalpų vėsinimas ir vėdinimas. Bendrovė „Norfos mažmena“ taip siekia atkreipti valdžios dėmesį į, anot jos, verslą žlugdančias elektros kainas.

„Šia akcija norime atkreipti valdžios dėmesį į neregėtas kainas elektros rinkoje ir prašome imtis priemonių padėčiai normalizuoti“, – pranešime sakė „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Bendrovė teigia, kad „Nord Pool“ elektros biržoje elektros kilovatvalandei kainuosiant 4 eurus, jai tai kainuotų apie 36 tūkst. eurų.

Tuo metu „Iki“ tinklą valdanti bendrovė „Palink“ neketina imtis specialių energijos taupymo priemonių, nes taupymas vyksta nuolat, sako prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Kol kas tikrai neplanuojame imtis tokių priemonių. Mums tikrai nėra kažkokia naujiena tai, kad elektrą reikia taupyti, todėl esame labai stipriai žengę su LED apšvietimu diegimo parduotuvėse, taip pat su išmaniosiomis monitoringo priemonėmis dėl energijos sunaudojimo apšvietimui“, – trečiadienį BNS sakė V. Budrienė.

„Rimi“ parduotuvėse trečiadienį vakare taip pat nebus specialių taupymo akcijų – ji taupoma taip, kad klientai nepastebėtų, sako tinklo atstovė.

„Tai ne naujas procesas, mes esame pakankamai prisitaikę, taupome taip, kad klientai galbūt ir nepastebi, jų ir darbuotojų gerovė mums yra pirmoje vietoje“, – BNS sakė „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene vadovė Gabrielė Šerėnienė.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius BNS sakė, kad trečiadienio vakarą dėl aukštos elektros kainos kai kurios šalies įmonės pristabdys gamybą.

Trečiadienį 18-19 val. visose Baltijos šalyse elektra biržoje kainuos 4 tūkst. eurų už megavatvalandę (MWh), kai kitose šalyse jos kaina yra kur kas mažesnė: Norvegijoje  – 304,95 euro, Suomijoje – 299,58 euro, Danijoje – 747,93 euro, Austrijoje  –  676,04 euro.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Kai tik orai atvės , šaldytuvą išleisiu neapmokamų atostogų iki kitų metų vasaros ...

fas fas

fas fas portretas
bl iki ko dasigyveno kosmine valstybe, kad 21 amziuj elektra tenka taupyti, tuoj kaip siaures korejoj po 3 valandas per para ijungs elektra ir uzteks muzikam

Tai

Tai portretas
Tiems prekybos centrams vis mazai pelno , darbuotojams menkai moka , verke , kad reikia papildomu apsaugos darbuotoju galimybiu pasus tikrint ir uz kiekviena apsaugini po 4 tukst, moket imonei apsaugos cia verkimas del zmoniu kainas kele ir kele pastoviai ir bus gale metu milijoniniai pelnai pamatysit , tikliu pletra didele paziurekit .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių