Į pensijų fondus šiemet valstybė perves 223 mln. eurų skatinamųjų įmokų

  • Teksto dydis:

Antros pakopos pensijų kaupime dalyvaujantiems gyventojams valstybė šiemet perves daugiau nei bet kada skatinamųjų įmokų  – 223 mln. eurų – 50 mln. eurų daugiau negu pernai, ketvirtadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Toliau biudžeto lėšomis bus mokamos skatinamosios įmokos kaupiantiems antros pakopos pensijų fonduose, tam valstybė šiemet skirs per 220 mln. eurų“, – pranešime sakė viceministras Martynas Šiurkus.

Pasak ministerijos, pasirinkus 3 proc. tarifą valstybė papildomai į fondus perveda 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Pavyzdžiui, jei žmogaus atlyginimas yra 1 tūkst. eurų (iki mokesčių), į fondą kas mėnesį valstybė perves 30 eurų ir dar 28,38 euro skatinamąją įmoką.

2022 metais ši įmoka siekė 21,59 euro, o bendra suma siekė 175 mln. eurų, 2019–2021 metais – atitinkamai 16,4, 18,02 ir 19,6 euro bei atitinkamai 100 mln., 135 mln. ir 159 mln. eurų. 

Skatinamosios valstybės įmokos mokamos nuo 2014 metų, kai po ekonominės krizės buvo atsisakyta ankstesnio pažado kaupimo dalyviui iš jo socialinio draudimo įmokų skirti 5,5 procento.

Tuo metu sistema buvo modifikuota į 2+2+2 modelį: 2 proc. į fondus buvo pervedama iš žmogaus sumokėtų socialinio draudimo įmokų (taip sumažinant būsimas „Sodros“ pensijas), o jei dalyvis sutikdavo prisimokėti 2 proc. darbo užmokesčio, gaudavo dar 2 proc. VDU įmoką iš biudžeto.

Nuo 2019 metų pervedimų iš „Sodros“ į fondus nebeliko, o dėl mokestinės reformos bendras 6 proc. įmokos tarifas perskaičiuotas į ankstesnę įmoką atitinkantį 4,5 proc. tarifą (3 proc. moka žmogus, 1,5 proc. VDU – valstybė).

2+2+2 sistemoje dalyvavę asmenys toliau tęsė dalyvavimą nauju tarifu 3+1,5 proc., o iki šiol savomis lėšomis įmokų nemokėjusiems įmoka didėjo palaipsniui po 0,6 proc. per penkerius metus, kol 2023 metais pasiekė 3 proc. – skatinamoji įmoka didėjo po 0,3 proc. VDU per penkerius metus.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių. Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet į pensijų kaupimą bus įtraukta apie 64,8 tūkst. žmonių. Pernai kaupti nusprendė per 60 tūkst. asmenų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

??????

?????? portretas
kodel valstybe vieniems dovanoja pinigus,o kitiems ne?

pasalpiniams

pasalpiniams portretas
valstieciai, valstieciai, prasau ramintis. viskas kontroliuojama. grizkite atgal i savo darbo vietas serti kiauliu, melzti karviu, drebti mesla, voliotis patvoryse.

...

... portretas
Kiek suprantu,tai Simonyte pritaria sitai aferai...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių