Į subsidijas nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms kviečiamos pretenduoti ir kultūros įstaigos

Vyriausybėje patvirtinta 150 mln. eurų subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms koncepcija. Į negrąžinamas subsidijas kviečiamos pretenduoti ir nevyriausybinės organizacijos bei kultūros sektoriaus įmonės, vykdančios ekonominę veiklą.

Nuo antrosios COVID-19 bangos nukentėjusios įmonės gali pretenduoti į subsidijas tuo atveju, jei jų apyvarta 2020 m. lapkričio 1 d. – 2021 m. sausio 31 d. krito bent 30 proc., lyginant su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu. Negrąžinamos subsidijos sieks 25 proc. pernai įmonių sumokėto GPM.

Tvirtinant subsidijų nuo COVID-19 koncepciją buvo atsižvelgta į kultūros sektoriaus specifiką. Kultūros ministerijos iniciatyva pakeista pirminė nuostata, galėjusi užkirsti kelią daliai kultūros įstaigų kreiptis šios subsidijos dėl savo veiklai naudojamų valstybės ir savivaldybės patalpų. Atsižvelgiant į tai, patvirtintoje koncepcijoje įtraukta nuostata, kultūros įstaigoms leidžianti net iki 50 proc. valstybės ar savivaldybės dalyvavimą jų kapitale ar valdyme.

„Džiaugiamės, kad rengiant koncepciją buvo atsižvelgta į Kultūros ministerijos pasiūlymus ir valstybės ar savivaldybės kaip kultūros įstaigų dalininkų kartelė kilstelėta nuo 25 iki 50 proc. Šis reikšmingas pokytis išplečia pretendentų į subsidijas nukentėjusiųjų nuo COVID-19 įvairovę. Nevyriausybinės organizacijos ir kūrybiniai verslai yra visaverčiai mūsų visuomenės dalyviai. Skatiname juos aktyviai naudotis ne vien išskirtinai kultūros sektoriui skirtomis, bet ir bendromis pagalbos priemonėmis“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius pabrėžė, kad pakoreguota koncepcijos sąlyga atveria galimybes į subsidijas pretenduoti daugiau kultūros įmonių, tačiau šios savo ruožtu skatinamos nepradelsti šios galimybės. „Yra kultūros įstaigų, kurios nebūtų galėjusios pretenduoti į šią paramą vien dėl to, kad savivaldybė joms yra suteikusi patalpas panaudai. Tačiau sudėtingomis pandemijos sąlygomis šis veiksnys tampa ne privalumu, o iššūkiu: patalpas reikia prižiūrėti, šildyti, nors renginiai jose ir nevyksta. Patvirtina koncepcija atsižvelgė į šį veiksnį ir neužkirto kelio siekti subsidijų didesnei daliai kultūros lauko dalyvių. Kviečiame nevyriausybines organizacijos ir kūrybinius verslus nedelsti ir aktyviai pretenduoti į šias negrąžinamas subsidijas, skirtas palaikyti įstaigų likvidumui“, – teigė viceministras V. Gasparavičius.

Subsidijų paketas skirtas smulkiam ir vidutiniam verslui, tačiau į išmokas galės pretenduoti ir daugiau nei 250 darbuotojų turinčios įmonės. Planuojama, kad paraiškas subsidijoms gauti įmonės galės pradėti teikti sausio pirmoje pusėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių