I. Žilienė: dėl elektros kainų kompensavimo nuo liepos bus sprendžiama gegužę

Energetikos viceministrės Ingos Žilienės teigimu, Vyriausybė gegužę turėtų apsispręsti, kaip gyventojams bus kompensuojama už elektrą antrąjį šių metų pusmetį.

„Nors šiai dienai matome, kad elektros energijos kainos didmeninėse rinkose sumažėjusios, lyginant su praėjusių metų kainomis, tačiau situacija kasdien keičiasi. Gegužės mėnesį bus geriausia matyti tendencijos šių metų antram pusmečiui, tada Vyriausybė ir apsispręs“, – LNK televizijai trečiadienį sakė viceministrė.

„Bet kokiu atveju Vyriausybė vertins, ar gyventojams elektros energijos kainos bus įperkamos, ar namų ūkiai sugebės sumokėti už elektros energiją, mes šitą spręsime“, – pridūrė ji.

Pirmąjį šių metų pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, o riba, žemiau kurios nekompensuojama, siekia 28 centus. Pasak I. Žilienės, elektros kainoms pastaruoju metu nukritus dauguma gyventojų, tikėtina, pasirinks mažesnį nei 28 centų tarifą, todėl jiems nereikės kompensuoti.

Gali būti ir taip, kad dauguma gyventojų pasirinks žemesnį tarifą nei 28 centai, tai reiškia, kompensacinio mechanizmo tai gyventojų daliai nereikės.

 

„Šiuo metu nesame numatę pakeitimų dėl kompensacinio mechanizmo, nes gali nutikti ir taip, kad elektros energijos kainos rinkose bus labai žemos, ką turime šiai dienai. Gali būti ir taip, kad dauguma gyventojų pasirinks žemesnį tarifą nei 28 centai, tai reiškia, kompensacinio mechanizmo tai gyventojų daliai nereikės“, – sakė I. Žilienė.

„Šiai dienai yra per anksti svarstyti apie kažkokius pokyčius. (...) Viskas priklausys nuo situacijos rinkose“, – teigė ji.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė šią savaitę teigė, kad siekiant gyventojus apsaugoti nuo galimo elektros kainų šuolio, antrąjį šių metų pusmetį valstybė turėtų tęsti kompensacijų mokėjimą. Pasak jos, nuo liepos galėtų būti kompensuojama tik už dalį suvartotos elektros, pavyzdžiui, iki 150 kilovatvalandžių (kWh) per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių