„VMVT vasaros pradžioje sustiprino greitai gendančio maisto – žuvies, mėsos, pieno produktų kontrolę. Prekeivių žuvimi patikros turgavietėse parodė, kad intensyvėjant prekybai žuvimi, daugėja ir nustatomų pažeidimų. Situacija nepriimtina, todėl prekiautojus raginame kuo greičiau susitvarkyti savo prekybos vietas ir laikytis reikalavimų. Norime, kad vartotojai įsigytų tik kokybiškus ir saugius žuvies produktus, todėl dar didesnį dėmesį skirsime prekybos vietų turgavietėse kontrolei. O pirkėjus raginame būti reiklius ir nepirkti ypač greitai gendančių produktų, matant akivaizdžius laikymo sąlygų, higienos pažeidimus – apie tai pranešti VMVT. Taip pat patariame visada prašyti čekio, kuris leis nustatyti pardavėją ir prekybos vietą“, – akcentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.
Tarp dažniausių patikrų metu nustatytų pažeidimų – netinkamas šaldytos žuvies laikymas. Fiksuota, kad gana dažnai šaldyta žuvis buvo laikoma ne supakuota gamintojo pakuotėse, kaip numato Lietuvos higienos normos, bet parduodama išpakuota ir laikoma ne gamintojo nurodytomis sąlygomis.
Pasak maisto saugos specialistų, dalis produktų buvo laikomi aukštesnėje temperatūroje, nei reikalaujama. Šaldytos žuvys turi būti laikomos –18 °C temperatūroje, tačiau tikrinimų metu buvo nustatyta ir tokių atvejų, kai šie produktai laikyti šaldytuvo vitrinoje esant +6 °C temperatūrai, tam tikrais atvejais atšildyta, rūkyta ir šviežia žuvis buvo sudėta tiesiog ant prekystalių ir laikoma aplinkos temperatūroje. Tokiomis sąlygomis laikomi žuvies produktai greitai ima gesti ir tampa netinkami vartoti.
Specialistai taip pat nustatė ir žuvies produktų ženklinimo ir atsekamumo pažeidimų. Ne visiems produktams prekiautojai turėjo įsigijimo dokumentus, vartotojams nenurodė privalomos ženklinimo informacijos – žuvies rūšies ir produkto pavadinimo, gamybos metodo, vietos, kurioje produktas buvo pagautas ar išaugintas, žvejybai naudoto įrankio ir kt.
Turgavietėse rasta pasibaigusio tinkamumo vartoti žuvies produktų, kas tiesiogiai veikia tiek produkto saugą, tiek jo kokybę. Nustatyta ir higienos pažeidimų, o kai kurie šaldymo įrenginiai buvo prišalę, įranga nusidėvėjusi. Ne visi prekiautojai kontrolę atliekantiems inspektoriams pateikė sveikatos patikros ir higienos įgūdžių kursų dokumentus, termometro metrologinės patikros sertifikatą.
Žuvies produktai yra vieni greičiausiai gendančių produktų, kurie laikomi netinkamomis sąlygomis gali sukelti sveikatos negalavimų, todėl labai svarbu, kad prekiaujant šiais produktais būtų griežtai laikomasi visų reikalavimų, primena veterinarijos inspektoriai.
Naujausi komentarai