INVEGA verslui pradės teikti naujas tiesiogines COVID-19 paskolas

  • Teksto dydis:

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ruošiasi verslui teikti naujas lengvatines tiesiogines COVID-19 paskolas.

Teikiant iki 100 tūkst. eurų dydžio paskolas verslui apyvartinėms išlaidoms finansuoti pasitikėjimo principu bus vertinama paskolos gavėjo daugiau nei 30 proc. nukritusi apyvarta ir gebėjimas grąžinti paskolą. Naujajai paskolų priemonei iš valstybės biudžeto skirta 30 mln. eurų.

„Įvertinome pirmojo karantino metu mūsų teiktų paskolų paklausą ir matėme, kaip jos padėjo verslui. Atsižvelgę į tai, kad verslui itin trūksta apyvartinių lėšų, artimiausiu metu pradėsime patys tiesiogiai, t. y. ne per finansų tarpininkus, teikti verslui paskolas apyvartinėms lėšoms finansuoti, – pranešime cituojamas INVEGA generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas. – Tiesioginių paskolų lėšomis bus galima apmokėti patirtas ar planuojamas patirti išlaidas nuo 2020 m. spalio 1 d. iki 2021 m. spalio 30 d. O dėl šių lengvatinių paskolų galės kreiptis tiek smulkusis ir vidutinis verslas, tiek ir didelės įmonės.“ 

Paskolos bus teikiamos verslui, atitinkančiam Vyriausybės nustatytus pagalbos teikimo kriterijus, kurių pagrindinis – apyvartos kritimas antrojo karantino metu nustatytais laikotarpiais daugiau nei 30 proc., o naujų įmonių atveju – jų veiklos apribojimas.

Apyvartos sumažėjimo vertinimui bus naudojami 2020 m. lapkričio 1 d. – 2021 m. sausio 31 d. laikotarpio duomenys. Tuo atveju, kai verslo subjektas vykdo po 2020 m. lapkričio 30 d. apribotą pagrindinę ūkinę veiklą, bus remiamasi deklaruotais 2020 m. gruodžio 1 d. – 2021 m. sausio 31 d. duomenimis.

Vienam paskolos gavėjui galės būti suteikta tik viena paskola, kuri negalės viršyti vieno mėnesio vidutinės apyvartos dydžio ir bet kuriuo atveju negalės siekti daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Paskolos suma, vadovaujantis Europos Komisijos reglamentais, negalės viršyti dvigubos paskolos gavėjo darbuotojams priskaičiuotos darbo užmokesčio su mokesčiais sumos per metus arba 25 procentų paskolos gavėjo 2019 m. apyvartos.

INVEGA taip pat vertins paskolos gavėjo gebėjimą grąžinti paskolą. Tai reiškia, kad visu paskolos grąžinimo laikotarpiu bus vertinamas įmonės pelningumas, kurio reikšmė turės būti teigiama kiekvienais finansiniais metais, ir finansinių skolų aptarnavimo rodiklis, kurio reikšmė kiekvienais finansiniais metais turės būti ne mažesnė nei 1.

Paskolų teikimo sutartis galima pasirašyti ne vėliau kaip iki birželio 30 d., o lėšos paskolos gavėjui išmokamos ne vėliau kaip iki rugsėjo 30 d. Paskolos teikiamos ne ilgesniam kaip 72 mėnesių laikotarpiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių