J. Neverovičius: būtina plėtoti ES-JAV prekybą energetiniais ištekliais

  • Teksto dydis:

JAV yra labai svarbi Europos Sąjungos (ES) partnerė energetikoje, todėl derantis dėl būsimos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (angl. Transatlantic Trade and Investment Partnership) būtina kalbėti ir apie galimybę plėtoti ES-JAV prekybą energetiniais ištekliais, teigia Lietuvos energijos ministras Jaroslavas Neverovičius.

JAV viešintis J.Neverovičius trečiadienį susitiko su JAV Energetikos sekretoriumi Ernestu Monizu, kuriam pristatė Lietuvos Vyriausybės pastangas ir veiksmus siekiant sukurti dujų tiekimo alternatyvas ir stiprinti konkurenciją Lietuvoje ir Baltijos regione, teigiama Energetikos ministerijos pranešime.

"Norėčiau padėkoti JAV Vyriausybei už ilgalaikę paramą tiek pačios Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiui, tiek ES Energetikos politikai apskritai. Ši parama yra labai svarbi visam regionui. Lietuva ir JAV artimai bendradarbiauja energetikos srityje ir tikiuosi, kad šį bendradarbiavimą dar labiau plėtosime ateityje", – susitikime su E.Monizu sakė J.Neverovičius.

Anot jo, Klaipėdoje suskystintų gamtinių dujų termino (SGD) projektą įgyvendinant Lietuva tęsia pokalbius su įvairiais potencialiais dujų tiekėjais ir stebi JAV vykstančias diskusijas dėl liberalesnio SGD eksporto iš JAV į Europos rinkas. Ministro teigimu, Lietuva tikisi, kad vis daugiau JAV energetikos kompanijų galės lengviau ir paprasčiau eksportuoti iš skalūnų išgaunamas dujas ir į Europos rinkas.

Energetikos ministerijos teigimu, JAV energetikos sekretorius E.Monizas susitikime pažymėjo, kad JAV nuosekliai rėmė ir remia energijos išteklių tiekimo diversifikavimą tiek Baltijos regione, tiek visose ES šalyse.

Susitikime buvo aptartas ir Lietuvai šiuo metu itin aktualus branduolinio saugumo klausimas. Anot J.Neverovičiaus, labai svarbu kad visi regione vystomi branduolinių elektrinių projektai atitiktų aukščiausius saugumo ir skaidrumo reikalavimus.

J.Neverovičius vizitas JAV vyksta nuo lapkričio 12 iki 15 dienos. Vizito metu numatyti ministro susitikimai su JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotoju energetikos klausimais Carlosu Pascualiu (Karlosu Paskualiu) ir JAV Atstovų rūmų nariais, JAV Nuclear Regulatory Komisijos atstovais, apsilankymas „mPower“ mokslinių tyrimų centre, užsiimančiu mažųjų branduolinių reaktorių vystymo klausimais, susitikimai su SGD versle dalyvaujančiomis JAV įmonėmis, kur ministras domėsis SGD tiekimo į Lietuvą galimybėmis bei aptars kitus galimus bendradarbiavimo klausimus.

Vizito metu J.Neverovičius taip pat sakys kalbą Europos Instituto apskritojo stalo diskusijoje "ES Energetikos politika – iššūkiai ir sprendimai: Lietuvos Pirmininkavimas ES Tarybai".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių