“Javinė” jaunėja ir modernėja

“Javinė” jaunėja ir modernėja

2003-05-12 09:00

Bendrovėse

“Javinė” jaunėja ir modernėja

Daug duonos pramonės veteranų iki ašarų liko patenkinti švente ir jiems parodytu dėmesiu per iškilmes, neseniai vykusias Dramos teatre. Čia UAB “Javinė” šventė savo gyvavimo 10 metų sukaktį.

Legenda apie arklides

Dabartinė “Javinė” dirba ir gyvena taip, kad gali ir pašvęsti... Kas senokai nematė, šios įmonės neatpažintų nei iš lauko, nei iš vidaus. Priminsime, kad “Javinė” yra seniausios Klaipėdos duonos kepyklos (Minijos gatvėje) “paveldėtoja”. Daugelis žino legenda tapusią tiesą, kad čia po karo buvusiose arklidėse buvo įrengta duonos kepykla. Tos duonos, kuri būdavo pardavinėjama pagal maisto korteles ir prie kurios vėliau sustodavo ilgos pirmųjų pokario klaipėdiškių eilės. Kepykla pradėjo veikti 1948 metais. Jubiliejus dvigubas: 55-eri metai nuo įmonės pradžios ir 10 metų nuo bendrovės įsteigimo.

Pirmasis skanėstas - meduoliai

Pirmasis pokario skanėstas buvo meduoliai. Ir “barankos” - plikytos tešlos riestainiai. Vaikystės prisiminimai kelia graudulį. Šie skanėstai buvo tokie reti vaikiškoje murzinoje rankelėje, kad daugeliui jie iki šiol - džiaugsmas. Šio “paveldo” įmonė neatsisakė. Visa kita “Javinės” produkcija - puikios kokybės, modernios technologijos gaminiai. Ir “iš veido” nepasikeitę meduoliai taip pat įgavo naują turinį: kvapūs, lengvai įkandami (kas nelengvai sekdavosi tada...), įvairių rūšių, gražiai įpakuoti. Nenuskriaudė senolių meduolių atjaunėjusi ir sumodernėjusi “Javinė”.

Žvilgsnis į pradžią

UAB “Javinė” direktorės Vitalijos Freitakaitės paprašėme prisiminti pradžią, nuo kurios jau praėjo dešimt metų.

- Buvo gamybinis duonos pramonės susivienijimas, jungęs keturias įmones. 1993 metais susivienijimas išsiskaidė, įmonės ėmė dirbti savarankiškai. Tais pačiais 1993 metais įsteigėme bendrovę “Javinė”.

Iš pradžių kepėme ir duoną, kai buvo tokia paklausa. Kepėme įvairias bandeles. Visą laiką stebėjome, ko šiuo metu reikia žmogui. Mūsų bandelių nebereikia. Kūrėme naujus gaminius, diegėme pažangiausią technologiją. Visada svarbiausias reikalavimas buvo ir yra - kokybė. Patikęs, “gavęs paklausą gaminys nei po mėnesio, nei po metų negali nė truputėlio suprastėti,- sakė direktorė.

Žiupsnelis skaičių

Nepaisant negailestingos konkurencijos, apyvarta auga. Per metus “Javinė” pagamina 1 800 tonų produkcijos. Žinant, kiek sveria, tarkim, “duoniukai”, galima įsivaizduoti, kokius tūrius užima įpakuota produkcija. Tikriausiai visą Minijos gatvę būtų galima užkrauti... 15 procentų produkcijos eksportuojama. Laivais “Javinės” produkcija iškeliauja net į JAV. Metinė apyvarta siekia vienuolika milijonų litų. Gaunamas pelnas investuojamas į gamybą. Šiuo metu įmonėje yra 125 darbo vietos. Šiuo metu įmonė rengiasi įdiegti tarptautinius ISO sertifikatus - kokybės vadybos ir aplinkos apsaugos vadybos.

Kas ieško sveikatos, randa “Javinę”

Žmonės, kurie domisi savo sveikata, žino, kad ji daugiausiai priklauso nuo sveiko maisto. Į tokius žmonių poreikius atsižvelgia “Javinė”. Pasak direktorės, būtina artėti prie žmogaus. Bet su švaria sąžine - su tikrai sveikais maisto produktais. “Mes neseniai “atradome” ir miežinius miltus. Pasirodo, nuo seniausių laikų jų parūpindavo pasiligojusių, nusilpusių žmonių maistui. Mes juos naudojame”,- sakė direktorė. Ir dar sveikiausias maistas tas, kuris mažiausiai apdorotas, arčiausiai gamtos. Dabar yra naujas duonos gaminių ruošimo būdas - ekstrudavimas. Yra ne kepimo krosnys su labai aukšta temperatūra, o labai aukšto slėgio kameros, kur miltai savotiškai “išsilydo” ir sukimba į vientisą gaminį. Išlieka visos energetinės medžiagos. Sveikuoliai gali graibstyte graibstyti parduotuvėse esančius Javinės “duoniukus”. Maistingi ir labai lengvai įsisavinami kelių grūdų paplotėliai. Kas svarbiausia - visa tradicinė ir nauja produkcija yra sukurta tik “Javinės” specialistų.

Mylėkime tinginius

Nuo seno fizinio darbo nedirbantys žmonės buvo laikomi tinginiais. Žmogus yra susikūręs sau gražios tinginystės... Pavyzdžiui, kompiuterius. Tačiau protas dirba už tris. Ir nusipelno meilės - kas nors turi pasirūpinti tinkama sveika mityba. Reikia gryno, gero, suteikiančio energijos maisto. Motina “Javinė” paleido į pasaulį daug puikių “javinukų”. Tai tos pačių “nesugadintų” grūdų ekstruduotos lazdelės, paskanintos natūraliais įdarais. Ir “duoniukai” - tinkantys visiems gyvenimo atvejams, derantys ir vieni, ir su sviestu, ir... Netrukus “Javinei” lojalūs pirkėjai pasidžiaugs dar keliais naujais, labai gardžiais gaminiais.

Kūryba, profesionalumas, žmoniškumas

Per dešimtį metų “Javinės” asortimentas nuolat keitėsi. Kolektyvas visą laiką gyvena ieškodamas. Puikiai padirbėta reklamos srityje - tai taip pat profesionalų darbas. Dirba norintys ir galintys dirbti. Ko nepaklausi, visi atsako, kad visur veikia direktorės Vitalijos Freitakaitė įžvalgus protas, profesionalumas ir nei smulkmenose, nei dideliuose dalykuose žmoniškumo nestokojanti širdis. Ir buvę ir dabartiniai darbuotojai tiesiog įsimylėję savo direktorę. O direktorė tvirtina, kad visi gerieji pasiekimai - visiškai ne jos, o kolektyvo nuopelnas.

“Javinė” ne tik sutelpa savo kuklioje teritorijoje, bet sugebėjo taip ją išnaudoti, kad iškilo naujų modernių pastatų, nuomojamos puikios patalpos įvairioms verslo reikmėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų