Jurbarko rajone nelegalaus mėsos gamintojo patalpose – antisanitarinės sąlygos

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu maisto prekybai socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose aktyviai augant, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai be fizinių patikrų atidžiai stebi ir šią erdvę bei griežčiau kontroliuoja, kad vartotojus pasiektų tik saugūs ir kokybiški produktai. Analizuodami interneto erdvėje pasirodančius skelbimus apie gaminamą ir pristatomą mėsą ir jos gaminius bei patikrinę šią informaciją, VMVT inspektoriai nustatė, kad Jurbarko rajono mėsos gamintojo veikla buvo nelegali.

Šviežia mėsa ūkinėse patalpose buvo tvarkoma neturint tokiai veiklai būtino VMVT leidimo ir nesilaikant privalomų higienos bei sanitarijos reikalavimų, neužtikrinant maisto saugos. Be to, buvo neteisėtai deklaruojama apie vykdomą ekologinį ūkininkavimą – patikrinimo metu nustatyta, kad ūkis nebuvo sertifikuotas ekologiniam ūkininkavimui.

Pagal turimą informaciją VMVT Tauragės departamento inspektoriai kartu su Kauno Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnais atliko kontrolinį mėsos gaminių pirkimą ir neplaninį ūkinės veiklos patikrinimą. Asmuo, pardavęs mėsos produktus, dokumentų, pagrindžiančių vykdomą veiklą, pateikti negalėjo.

Mėsos produktus jis gamino neteisėtai, kontrolę atliekantiems pareigūnams nepateikė mėsos įsigijimo ir jos tinkamumą žmonių maistui patvirtinančių dokumentų. Ant mėsos neaptikta jokių sveikumo ženklų, įrodančių, kad mėsa buvo patikrinta ir tinkama vartoti žmonėms, pažymima VMVT pranešime.

Patikrinimo metu nustatyta, kad mėsa ir jos gaminiai buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis, netvarkingose ir nešvariose, gamybai nepritaikytose patalpose. Jose ne tik nebuvo šaldymo įrangos žaliavai, taip pat mėsos gaminiams laikyti, bet ir tekančio šalto bei karšto vandens, patalpos ir inventorius buvo nevalyti, netvarkingi, mėsos sūdymui naudotos buitinės vonios su korozijos pažeistu paviršiumi ir kt. Taip pat rasta ir antisanitarinėmis sąlygomis laikytų prieskonių, česnako granulių, nitritinės druskos.

VMVT sprendimu šiam gamintojui buvo uždrausta galimai nesaugią produkciją tiekti rinkai, o už veiklą, vykdytą be leidimo, jam skirta administracinė nuobauda. Neteisėtai gamintą produkciją (75 kg) nurodyta sunaikinti specializuotoje įmonėje ir nedelsiant iš internetinės erdvės pašalinti skelbimus, kuriuose buvo siūloma pirkti nelegaliai pagamintus mėsos gaminius.

„Šis atvejis rodo, kad, nepaisant supaprastintų sąlygų mažiems maisto gamintojams, vis dar atsiranda verslininkų, kurie mėgina „prasmukti“ ir maistą gaminti nesilaikydami nei elementarių higienos, nei kitų reikalavimų. Maisto gamyba tiesiogiai susijusi su žmonių sveikata, todėl kviečiame visus gamintojus elgtis atsakingai ir nepažeidinėti įstatymų. VMVT ir toliau atidžiai stebės ne tik fizines prekybos vietas, bet ir elektroninę prekybą tam, kad pirkėjai įsigytų tik kokybiškus ir saugius maisto produktus“, – pranešime cituojamas VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT specialistai atkreipia vartotojų dėmesį ragindami internetu maisto produktus pirkti tik iš VMVT kontroliuojamų maisto tvarkymo subjektų – patikimų, savo veiklą registravusių gamintojų, kurių parduodami maisto produktai atitinka maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Socialiniuose tinkluose ar skelbimų portaluose prie skelbimo apie parduodamą maistą vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti nurodytas gyvūninio maisto tvarkymo mažais kiekiai registracijos arba patvirtinimo numeris. Pasitikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo legaliai ir turi reikiamus dokumentus, vartotojai gali VMVT svetainėje esančiame Maisto tvarkymo subjektų registre.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti ne tik visi maisto produktus gaminantys ir juos parduodantys asmenys, bet ir norintys užsiimti išvežiojamąja maisto produktų prekyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkoks neaiškumas

Kažkoks neaiškumas portretas
Jokio konkretumo - nei adreso, nei pavardžių, tai kam tokie straipsniai, jeigu bijoma viešumo ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių