K. Navickas: pasėlių deklaravimo rezultatai rodo ekologinių ūkių plėtrą

Liepos 1-ąją pasibaigus vienam svarbiausių procesų žemės ūkyje – pasėlių ir naudmenų deklaravimui – žemės ūkio ministras sako, jog iš deklaracijų galima matyti ekologinių ūkių plėtrą.

„Kalbant apie deklaravimo rezultatus nustebino miškų, ekologinių ūkių plėtra. Buvo čia tokių nuogąstavimų, kad šitas sektorius trauksis, tai čia pagrindai. Pavyzdžiui, pereinant prie ekologinio ūkininkavimo deklaravimo plotas išaugo 112 procentų, ekologiškų daržovių, uogų sektorius – 27 procentais, perėjo į ekologinę gamybą javų – 2 procentais. Tai vis tik nėra blogas rezultatas, jis tikrai džiugina“, – antradienį žurnalistams sakė Kęstutis Navickas.

Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, ekologiniai ūkiai (įskaitant pereinančius į ekologiją) šiemet deklaravo 238, 1 tūkst. hektarų (ha). Iš viso patvirtinta 113 tūkst. paraiškų, deklaruota 2,914 mln. ha ploto – 0,4 proc. daugiau nei 2023 metais (2,904 mln. ha).

Ministras taip pat pabrėžė, jog sertifikuotų daugiamečių žolių plotas padidėjo 30 proc., be to – šiemet žemdirbiai aktyviau rinkosi bearimes technologijas, o sertifikuotos sėklos naudojimas tapo populiaresnis – deklaruota 36 proc. daugiau ploto nei pernai.

K. Navicko teigimu, taip pat didėja augalų įvairovė.

„Kitas dalykas, kuris ypatingai džiugina, tai, kad vis tik sėjomainos (...), augalų įvairovė tikrai padidėjo, kas vėlgi yra labai svarbu tai pačiai dirvožemio sveikatai, kokybei“, – teigė K. Navickas.

Kalbant apie deklaravimo rezultatus nustebino miškų, ekologinių ūkių plėtra. Buvo čia tokių nuogąstavimų, kad šitas sektorius trauksis (...)

 

Šiemet deklaruota 550,5 tūkst. ha daugiamečių pievų ploto – apie 1,7 proc. mažiau nei pernai (560 tūkst. ha). Jo referencinis santykis pagal Europos Komisijos (EK) standartą negali sumažėti daugiau nei per 5 proc., palyginti su 2018 metais) – šis rodiklis per šį laiką sumažėjo apie 10 proc. (2018 metais – 612,3 tūkst. ha)

„Tačiau šių metų pradžioje Lietuvos iniciatyva su EK suderėtas deleguotojo reglamento papildymas į referencinio santykio skaičiavimą įtraukti nedeklaruotus daugiamečių pievų plotus, kurie yra daugiamečių pievų sluoksnyje, nulems, kad Lietuvos ūkininkams daugiamečių pievų, remiantis preliminariais pasėlių deklaravimo duomenimis, atstatyti nebereikės“, – pabrėžė K. Navickas.

Deklaruotas bendras kraštovaizdžio elementų plotas šiais metais du kartus didesnis nei praėjusiais ir siekė 13 tūkst. ha (6,1 tūkst. ha).

Žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis anksčiau teigė, jog šiais metais daugiau plotų deklaruota, nes vandens telkinių pakrantėse ūkininkams draudžiama dirbti žemę ir ten skleisti mineralines trąšas, augalų apsaugos ir kitus produktus.

Įgyvendinant ES Bendrosios žemės ūkio politikos nuostatas šiemet visa apimti pradėti apsauginių juostų prie vandens telkinių išskyrimo ir, jei reikia, deklaravimo darbai.

Su 2023–2027 metų žemės ūkio strateginiu planu praėjusiais metais įvestos ir ekologinio ūkininkavimo sistemos, vadinamosios ekoschemos. Dalyvaudami vienoje iš šių klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingų ūkininkavimo veiklų ūkininkai gali pasididinti tiesiogines išmokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių