Kai kuriuose baruose, kavinėse ir restoranuose – tik su galimybių pasu: kokios reakcijos?

  • Teksto dydis:

Su galimybių pasu apsisprendę dirbti verslininkai vienijasi. Daugiau pozityvių ir džiugių lankytojų vertinimų sakosi sulaukęs Vidmantas Čičelis, kuriam feisbuke pavyko suburti tokias maitinimo įstaigas jungiančią iniciatyvą, praneša laida „Labas vakaras, Lietuva“.

– Jūs nusprendėte iš savo asmeninės patirties tai daryti? Ar tokia iniciatyva Jums atsipirko? Ar nebandėte skaičiuoti, ar nepatyrėte kokių nors nuostolių atsisakius eiti tiems klientams, kurie neturi galimybių pasų. Manau, kad daugelis verslų dėl finansinių priežasčių ir bijo paprašyti galimybių pasų klientų.

– Labai natūralus jausmas yra baimė. Baimė visur lydi. Lygiai taip pat kaip kažkada mes atsisakėme grynųjų pinigų pas save – atsiskaitymas tik banko kortele. Tai baimė mane lydėjo pusantrų metų, bet aš ją perlaužiau. Šį kartą aš buvau drąsesnis ir baimei nepasidaviau. O tie, kurie bijo prarasti dalį klientų, nes labai sunku numatyti, kiek jų pasiskiepiję, o kiek – ne, yra labai sudėtinga. Turbūt tik pabandžius ir padarius, galima sužinoti rezultatą. Dabar šnekėti apie rezultatus ankstoka, nes praėjo tik viena diena. Tai aš galiu papasakoti istorijų iš tos dienos, bet apibendrintus rezultatus ir finansinius dalykus sunku prognozuoti.

– Ar sparčiai daugėja tų, kurie prisijungia prie to renginio, prie tos iniciatyvos? Ar vis dėlto tikėjotės, kad bus daugiau sakančių, kad lankytojus priims tik su galimybių pasais?

– Jeigu gerai mačiau, tai jau yra 342 įmonės, kurios užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) formą. Tai reiškia, kad jos pasižadėjo, kad tik taip elgsis. Tai tikrai labai greitai didėja. Svarbiausia, kad nelieki vienas, nes jei aš būčiau vienintelis likęs, būtų taip ir likę tikriausiai. Bet kadangi aš buvau, atsirado dar drąsių įmonių. Tada jos paskatino jungtis ir kitas. Ir pamatė, kad niekas nuo to nepasikeičia, nieko baisaus nenutiks. Sprendžiant pagal pirmadienio dieną, nieko baisus neatsitiko – tik kelios nemalonios situacijos. Pavyzdžiui, buvo atėjusios dvi merginos, viena turėjo galimybių pasą, o kita sakė, kad tik šiandien pasiskiepijo. Taip, tokios situacijos kartais nutinka ir tai nėra malonu, bet dažniausiai tie žmonės yra mandagūs ir puikiai supranta, kokia tai situacija.

– Bet jūs, aišku, kalbatės ir su kitais verslininkais, sutinkate tokių, kurie nenori naudoti galimybių paso. Bandote juos kaip nors įkalbėti ar vis dėlto paliekate jų nuomonę tokią, kokia yra, ir tiesiog rūpinatės savo reikalais?

Dabar atėjo tas laikas, kai turime sakyti, kad: tu esi needukuotas, neigiantis mokslą žmogus. Ir tikrai nemanau, kad su įtikinėjimais galima kažką pasiekti, galima pasiekti tik geru pavyzdžiu.

– Ilgą laiką bandžiau įkalbėti, kažkada diskutavome su vienais. Galvoju, kad praėjo labai daug laiko įtikinėjimams. Tie žmonės, kurie nenori girdėti, to pakeisti neįmanoma. Dabar atėjo tas laikas, kai turime sakyti, kad: tu esi needukuotas, neigiantis mokslą žmogus. Ir tikrai nemanau, kad su įtikinėjimais galima kažką pasiekti, galima pasiekti tik geru pavyzdžiu – jeigu matys, kad kavinės, barai ar restoranai, kurie priima tik su galimybių pasu, turi gerokai daugiau klientų, negu tie, kurie nepasirašo šito dalyko iki rugsėjo 13 dienos, nes po to privalės, tai, aš galvoju, kad čia bus geriausia bausmė jiems ir geriausias įrodymas, kad didžioji dalis žmonių yra socialiai atsakingi, jie visi pozityvūs. Ir tikrai žmonių buvo daugiau negu įprastai pirmadieniais, nes visi žino, kad pirmadienis baruose yra viena blogiausių dienų.

– Tai iš tų verslų, su kuriais kalbėjote, ir kurie nenori naudoti galimybių paso, ką sužinojote, – ar jie tai daro dėl finansinių sumetimų, ar vis dėlto yra jų tokia pozicija, kad ribojimai ir skiepai yra nereikalingi?

– Šiuo metu yra du tipai tų, kurie neprisijungia prie šios iniciatyvos. Vieni yra tie, kurie bijo, ir baimė juos nugali. Tai jie anksčiau ar vėliau tą padarys, ir aš tikiu, kad didžioji jų dalis nelauks rugsėjo 13 dienos. Kiti barai ir kavinės yra tie, kurie bus priversti pereiti, bet bandys pykti, vertinti. Visi barai, kurie pirmieji prisijungė, gavo didžiulę dozę vertinimų Google sistemoje po vieną žvaigždutę už tai, kad priimame žmones tik su galimybių pasais. Tai dar vienas įrodymas, kad reikia skiepytis, nes kai žmogus rašo vieną balą, nebuvęs toje vietoje ir dėl to kažkam pakenkęs jaučiasi geriau, tai gal skiepas galėtų juos paveikti į gerąją pusę. Kita vertus, aš dabar dirbu info centru, kai kiti barai man rašo: kaip čia yra? Ką daryti? Kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, tai aš tikrai atsakau visiems, nes žinau, kad yra didelė baimė, nežinomybės yra daug, nes niekas nežino, kaip bus, bet aš tikrai labai džiaugiuosi, kad toks kiekis barų prisijungė, yra didžiulis pozityvas tiek iš barų, kavinių, restoranų, tiek iš klientų.

– Jūs prisijungėte prie šios sistemos ne baimės vedinas, jūs nebijote neigiamų atsiliepimų, ir toks pasirinkimas netgi yra jūsų pilietinė pozicija?

– Mes turime apsibrėžti, ką mes galime padaryti. Tai vieni gali eiti savanoriauti kažkur, kiti gali galbūt paveikti kažkokius savo giminaičius – įkalbėti, įrodyti. Ir tikrai taip buvo. Tam laikas jau praėjo – kurių nepakeitė, turbūt jau sunkiai pakeis. Viena istorija yra buvusi, kai žmogų įtikinome, jis pasiskiepijo, bet sakė niekam nesakyti, nes aplinkiniai išdurnins. Tai čia labai stipriai priklauso nuo aplinkos. Jei joje atsiras vienas, du, trys ar keturi, tai gal ta aplinka pasiskiepys. Kaip ir minėjau, nematau prasmės dabar įtikinėti tų žmonių, kurie yra agresyvūs, kurie linkę į destrukciją, naikinimą, į kitų purvinimą vietoje to, kad patys pagalvotų ir pasidarytų kažkokias išvadas. Geriau orientuotis į tuos, kurie pozityviai nusiteikę – jų yra labai daug. Geriau su jais kartu būti ir draugauti.

– Gal jūs tuos klientus, kurie pasirinko išsiimti iš sistemos galimybių pasą ir apsilankyti pas jus, bandote dar kaip nors paskatinti?

– Mes šypsenomis skatiname tuos žmones, o gaunasi atvirkščiai – jie mus skatina su tokiu pozityvu atėję. Internete gauname komentarų ir man asmeniškai rašo, tai – nuostabu, kad pozityvas didžiulis. Aš pats nesitikėjau, kad bus taip pozityvu ir taip gerai bus visiems. Todėl visiems rekomenduoju, kas dar bijote, tikrai nebijokite, junkitės, padarykite apsilankymo galimybę tik su galimybių pasu. Taip prisidėsite prie socialinės atsakomybės. Galbūt dar įmanoma kažkuriuos žmones šiek tiek paveikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasas

pasas portretas
lietuviškas pasas tikriausiai jau nebegalioja...

savas

savas portretas
mes paskiepyti tai tegu siuncia tuos pasus o ne eiti eilėse stovėt

O ką senjorai

O ką senjorai portretas
Bėgs paskui autobusą, jei neturi paso ar galimybės jį išsiimti
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių