Pereiti į pagrindinį turinį

Kaltinimų girdėti nenori

2013-04-04 23:59
Kaltinimų girdėti nenori
Kaltinimų girdėti nenori / Andriaus Ufarto / BFL nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu tikisi aptarti energetikos, dujų kainų klausimus. O Rusijos ambasadorius leidžia suprasti, kad kaltinimai bendrovei "Gazprom" rusams nepatinka.

"Bus darbinis pokalbis"

A.Butkevičiaus susitikimas su D.Medvedevu Rusijos mieste Sankt Peterburge vyksiančiame Baltijos jūros valstybių vyriausybių vadovų susitikime planuojamas penktadienį. Taip pat numatyti Lietuvos premjero susitikimai su Suomijos ir Vokietijos delegacijų vadovais.

"Pirmiausia vykstu į Baltijos jūros saugumo konferenciją, ir, dar neturime patvirtintos informacijos, atrodo, kad Rusijos ministras pirmininkas ruošiasi kiek nors laiko skirti kiekvienam ministrui pirmininkui, kuris atvyks į tą konferenciją. Apie ką kalbėsime, tikrai dar šiandien negaliu pasakyti. Jeigu nebus iš anksto gauta jokios informacijos, tai paprasčiausiai bus darbinis pokalbis, tiesiog pasikeitimas informacija, kas nuveikta, ko pasiekta, gal pavyks iškelti kokią vieną kitą problemą", – vakar Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Anot jo, vienas probleminių klausimų gali būti trečiasis energetikos paketas.

"Jam bus dar kartą užtikrinta, kad trečiasis energetikos paketas nebus keičiamas, – tai, kas vis būdavo eskaluojama kai kurių žmonių, kurie dirba "Gazprom". Taip pat bus paklausta, kokios pozicijos toliau bus laikomasi dėl dujų kainos. Kaip žinote, buvo valdybos posėdis "Lietuvos dujose", ir dujų kaina nebuvo sumažinta. Taip pat bus pasakyta, kad mes esame susirūpinę dėl Kaliningrado atominės elektrinės statybos ir manome, jog mūsų šalies ekspertai galėtų būti kviečiami, ypač įvertinant poveikį aplinkai, taip pat turi būti laikomasi tarptautinių susitarimų", – sakė premjeras.

Dalyvaus konferencijoje

Pastarąjį kartą Lietuvos ir Rusijos vyriausybių vadovų susitikimas vyko 2010 m. kovą. Tuomet Rusijos sostinėje Maskvoje su darbo vizitu lankėsi premjeras Andrius Kubilius, jį priėmė Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas.

Į Sankt Peterburgą A.Butkevičiaus vadovaujama delegacija išvyks šiandien. Čia ji dalyvaus Baltijos jūros šalių vyriausybių vadovų konferencijoje apie Baltijos jūros ekosistemos išsaugojimą, viešojo ir privačiojo sektoriaus partnerystę įgyvendinant aplinkosaugos projektus regione.

Siūlo bandyti tartis

Rusijos ambasadorius V.Čchikvadzė sakė, kad Lietuvos kaltinimai Rusijos dujų milžinės ir vienintelės Lietuvos dujų tiekėjos "Gazprom" atžvilgiu "nuodija abipusio bendradarbiavimo atmosferą".

Ambasadorius po susitikimo su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu trečiadienį pastebėjo, kad ES energetikos trečiojo paketo įgyvendinimą atidėjusios Latvija ir Estija dujas iš "Gazprom" perka pigiau.

"Kai "Gazprom", kuri investavo milijonus, galbūt milijardus į dujotiekį ir taip toliau, yra priversta prarasti savo turtą ir šias investicijas, pas mus tai suprantama kaip ekspropriacija ES trečiojo energetikos paketo reikalavimu. Pavyzdžiui, su Latvija ir Estija "Gazprom" susitarė, jie atideda trečiojo energetikos paketo įvedimą ir išsirinko ne patį žiauriausią variantą, o, kaip čia pasakyti, minkštąjį, mus tenkinantį, jie žengė žingsnį, mes žengėm žingsnį, ir dujų kaina ten 20 proc. mažesnė", – po susitikimo žurnalistams sakė V.Čchikvadzė.

"Reikia kalbėti ir bandyti susitarti, nenoras kalbėtis ir nenoras susitarti arba kaltinimai, kurie išsakomi Rusijos bendrovių atžvilgiu, kaltinimai, kurie neturi rimto pagrindo, nuodija abipusio bendradarbiavimo, tarpusavio supratimo atmosferą", – kalbėjo ambasadorius. Jo žodžiais, Rusija suinteresuota, kad "Gazprom" dirbtų Lietuvoje komfortiškomis sąlygomis, kad bendrovės investicijos čia nedingtų.

Vadinamojo trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas sukėlė ginčus tarp Lietuvos ir "Gazprom". Lietuva iki 2014 m. pabaigos ketina visiškai atskirti "Lietuvos dujų" veiklas. Vienintelis Lietuvos dujų tiekėjas "Gazprom" valdo 37,1 proc. šios įmonės akcijų. Įgyvendinus reformą, magistraliniai dujotiekiai atitektų nuo "Lietuvos dujų" atskiriamai naujai įmonei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų