Kelių priežiūrai per trejus metus numatoma skirti beveik 1,6 mlrd. eurų

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujai lėšų skyrimo keliams tvarkai  – per trejus metus tam ruošiamasi skirti beveik 1,6 mlrd. eurų.

Nauja finansavimo tvarka patvirtinta 2021 metų pabaigoje Seimui priėmus Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) finansavimo įstatymo pataisas. Viena pagrindinių naujovių – lėšos kelių tvarkymui bus skirstomos trejiems metams, o ne vieneriems, kaip yra dabar, sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

„Sąmata, kurią artimiausiu metu tvirtinsime Vyriausybėje, bus sudaroma trejiems metams, iki šiol būdavo sudaroma metams. Savivaldybių tarybos turi pasitvirtinti tvarkas, yra numatyti objektai, kuriuos galima įtraukti į tas tvarkas, tie sąrašai turi būti paskelbti viešai, kad gyventojai žinotų, kas bus daroma“, – trečiadienį kalbėjo M. Skuodis.

Pagal Vyriausybės nutarimo projektą šiemet iš KPPP šalies keliams numatyta skirti 543 mln. eurų, o kitais metais ir 2024-aisiais – po 521,9 mln. eurų.

Naujoji tvarka taip pat numato, kad nelieka programos rezervo, o lėšos bus paskirstomos pagal proporcijas: 67 proc. – valstybinės reikšmės keliams, 33 proc. – vietiniams keliams. Vyriausybei palikta teisė dalį finansavimo pastariesiems paskirstyti pagal tam tikrus kriterijus.

„Seimo sprendimu iš savivaldybių keliams skiriamų 33 procentų 9 proc. yra paliekami paskirstyti Vyriausybes nustatyta tvarka. Tai tie objektai, kurie didesnės apimties, fiziškai susiję su valstybiniais keliais. Numatomi tam tikri kriterijai, pagal kuriuos tie objektai bus atrenkami. Bus žiūrima į svarbą krašto apsaugai, į paros eismo intensyvumą, investicijų grąžą“, – sakė ministras.

Pakeitimai turėtų procesą paversti skaidresniu, o savivaldybės į lėšas pretenduos lygiomis teisėmis, sakė M. Skuodis.

„Visos savivaldybės tikrai turi lygias teises kreiptis ir prašyti finansavimo, kad niekam nekiltų įtarimų, jau prašymai, nors Vyriausybė dar nieko nepatvirtinusi, priimami ir skelbiami viešai. Natūralu, kad finansavimą gaus ne visi prašantieji gaus, žiūrėsime į tuos kriterijus, pagal tai ir priimsime sprendimus“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

U

U portretas
Vistiek isvogs

Onė to tik

Onė  to tik portretas
Nu va milijardai kelių nepriežiūrai....

blyn

blyn portretas
Kauno šaligatviu priežiūros pinigus atidavė Juoko Onutės karsteliams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių