Ketvirtas prezidento veto: Seimas vėl svarstys pataisas dėl miškų ploto

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo Miškų įstatymo pataisas, ribojančias asmenų galimybę įsigyti miškų ūkio paskirties žemės.

Prezidentūra pranešė, kad G. Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo siūlo Seimui laikyti pataisas nepriimtomis. Tai jau ketvirtasis šalies vadovo veto.

„Jau dabar aišku, kad Miškų įstatymo pataisas lengvai apeis nesąžiningi veikėjai, pavyzdžiui, per apsimestinius sandorius ar nuosavybės padalinimą atskiriems subjektams. Tokiu būdu stabdomas sektoriaus skaidrinimas ir užkertamas kelias sąžiningai konkurencijai“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Seimas liepos 23 dieną priėmė Miškų įstatymo pakeitimo įstatymą, kad asmuo ar susiję asmenys gali įsigyti tiek miškų ūkio paskirties žemės, kad bendras jiems priklausančių miškų ūkio paskirties žemės sklypų plotas nebūtų didesnis nei 1500 hektarų.

Be to, šios pataisos taip pat pakartotinai įtvirtino Miškų įstatymo nuostatas dėl pirmumo teisės įsigyti miškų ūkio paskirties ribojimo, kurias liepos 24 dieną prezidentas grąžino Seimui svarstyti, ir kurias Seimas atmetė liepos 25 dienos balsavimu.

Nors Miškų įstatymo pataisų autoriai aiškinamajame rašte nurodo siekiantys išvengti miškų ūkio paskirties žemės koncentracijos ir sumažinti neigiamą pramoninio miško kirtimo įtaką aplinkosauginiams, kraštovaizdžio, rekreaciniams, bioįvairovės aspektams, vis dėlto, Prezidentūros teigimu, jie niekaip nepagrindžia, kaip 1500 ha maksimali miškų ūkio paskirties žemės riba padėtų pasiekti keliamus tikslus.

Prezidento teigimu, toks ribojimas negali apsaugoti miškų nuo plyno kirtimo, nes miškų kirtimus reguliuoja kiti teisės aktai, o priežiūrą atlieka atsakingos institucijos. Šalies vadovas pabrėžia, kad naujos redakcijos Miškų įstatymas neužtikrintų sąžiningos konkurencijos laisvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oskaras

Oskaras portretas
Labai gerai, kad Prezidentas parodo tvirtą stuburą. Laikas Kultūros komisijos pirmininkui diktuoti Premjerui ar visam seimui, o paskui kišti patvirtinti dekretu. Kada jis baigs vaidinti „vierchą"?

Svarbiausias kriterijus

Svarbiausias  kriterijus portretas
turėtų būti draudžiamas ne miškų įsigijimas, o miškų pirkimas iškirtimui. Miškas visų pirma, privalo būti TVARKOMAS TAUSOJANČIAI, o ne kaip dabar kai kertama nepaisant nieko. Patys skverneliniai muša mūsų medienos kainą aukcionuose, nes jau iškirsti miškai PŪVA SANDĖLIUOSE. Ar čia toks turi būti požiūris? Ar čia taip turi būti tvarkomas šalies ūkis? Degradavęs pijokas pragėrinėja viską iš eilės kas priklauso šeimai - Lietuvos valdžia pardavinėja viską kas priklauso Valstybei ir nekontroliuoja kas dedasi viename ar kitame ,,namų" kampe( ūkinės veiklos srityje).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių