Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaulienos eksportas – vis dar tabu

2009-07-21 09:24
Kiaulienos eksportas – vis dar tabu
Kiaulienos eksportas – vis dar tabu / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Lietuviškos kiaulienos eksportas, uždraustas šalyje nustačius kiaulių maro atvejus, turėtų būti atnaujintas šią savaitę. Rusija taip pat paskelbė draudžianti iš Panevėžio apskrities įvežti gyvas kiaules ir kitus žalius kiaulienos gaminius.

Rusijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba dėl kiaulių maro atvejų Lietuvoje laikinai nuo pirmadienio uždraudė importuoti lietuvišką kiaulieną iš šio regiono.

"Kadangi Lietuvos Respublikoje, Panevėžio apskrityje, buvo užregistruoti klasikinio kiaulių maro atvejai, nuo liepos 17 d. draudžiama iš šio regiono importuoti gyvas kiaules ir neapdorotus kiaulienos produktus", – paskelbė tarnyba.

Ši žinia ne itin nustebino Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovą Algį Baravyką. Tačiau jam daugiau nerimo kelia nežinia, kiek ilgai dar mūsų šalies Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) draus eksportuoti lietuviškas kiaules.

"Tikimės kuo greičiau sulaukti gerų naujienų. Kol kas kenčiame, bet kuo toliau, tuo bus blogiau. Gyvuliai uždaryti, prekyba nevyksta, mokesčiai nemokami", – sakė asociacijos vadovas.

Šiuo metu kiaulių augintojai neskuba parduoti produkcijos, nes supirkimo kainos šiek tiek sumažėjo. Vidutinės kiaulių supirkimo kainos šiuo metu svyruoja apie 4,1–4,2 lito už kilogramą gyvo svorio.

Klasikinis kiaulių maras prieš porą savaičių nustatytas danų firmai "Saerimner" priklausančios bendrovės "Pasodėlė" veislinėje kiaulių fermoje. Nuo to laiko VMVT specialistai ištyrė visoje šalyje esančias fermas, iš kurių eksportuojama produkcija į Rusiją ir kitas šalis, ir nei viruso, nei ligos židinių nenustatė.

"Lietuvoje naujų kiaulių maro židinių nėra. Kadangi padėtis kontroliuojama, antroje šios savaitės pusėje ketiname atšaukti lietuviško eksporto draudimą, išskyrus Panevėžio apskritį", – aiškino VMVT direktorius Kazimieras Lukauskis.

Eksporto draudimas galiojo daugiau kaip savaitę dėl to, kad veterinarijos specialistams teko patikrinti kitas Danijos bendrovės fermas, įsikūrusias aštuoniuose šalies rajonuose.

Per šešis šių metų mėnesius į Rusiją išvežta apie 230 tūkst. kiaulių. Kasmetis Lietuvos poreikis – 2 mln. kiaulių, o mūsų ūkininkai jų užaugina mažiau nei milijoną, iš jų daugiau nei pusė eksportuojamos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų