Kino teatrai valstybės parama neliko sužavėti: ji – smulkioms išlaidoms padengti

Siekiant sumažinti COVID-19 pandemijos sukeltus nuostolius kino teatrams, Lietuvos kino centras jiems paskirstė vienkartines dotacijas, kurių bendra apimtis – 2,24 mln. eurų. Vis dėlto kino teatrai dviprasmiškai vertina šią paramą – smulkiesiems ji pagelbės, tačiau stambesniems tai leis padengti tik smulkius kaštus.

„Forum Cinemas“ direktorius Gintaras Plytnikas teigė, kad kino teatrui skiriama parama galės apmokėti nebent vieno mėnesio išlaidas, kuri didesnės įtakos kino teatrų veiklai greičiausiai neturės.

„Jie apriboti de minimis paramos – 200 tūkst. eurų per trejus metus. Tai viskas, ką gausime iš tų pinigų. (...) Mes, būdami daugiausiai ekranų turintis kino teatrų tinklas, tikėtina, gausime šį mėnesį paramos 200 tūkst. eurų, ir tai yra mūsų maždaug vieno mėnesio fiksuotos išlaidos. Tai čia ne apie išgyvenimą, o apie paramą smulkioms išlaidoms eina kalba“, – Eltai sakė G. Plytnikas

Jo teigimu, ilgą laiką po atsidarymo kino teatrai galėjo dirbti tik penktadalio apimtimi.

„Prašysime Vyriausybės, visų įmanomų institucijų pagelbėti, nes, lyginant su praėjusiais metais, tai yra kritiškas nuopuolis. Be to, mus iki rugsėjo pralaikė su 2 metrų distancija. Galėjome dirbti 20-25 proc. apimties. Automatiškai tai nukratė premjeras, išstumdė tolyn į kitus metus“, – sakė G. Plytnikas.

„Kadangi kino teatrai negali priimti daugiau žiūrovų nei jie ribojami, platintojai neduoda filmų, nes jiems neapsimoka, tai duobė gilėja“, – pridūrė jis.

Kino teatro direktorius taip pat nuogąstavo, kad nėra aišku, ar šia parama galės pasinaudoti visa apimtimi.

„Jei paaiškės, kad į tą de minimis neįeina parama darbuotojų atlyginimams, kurią naudojome visą vasarą, nes atsirado labai rimtų viešai pareikštų abejonių, kad čia gal ne visai gerai tas de minimis. Dabar labai sunerimę laukiame, ar mums nelieps grąžinti“, – teigė G. Plytnikas.

„Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas teigė, kad mažesniems kino teatrams parama tikrai pagelbės, tačiau didiesiems rinkos žaidėjams ji gali būti nepakankama.

„Kiekviena įmonė gali gauti ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų paramos. Tiek didieji, tiek mažieji kino teatrai gavo labai panašias sumas. Tai ir gerai, ir nelabai gerai. Kadangi turime vieną kino teatrą, mums truputėlį lengviau. „Forum Cinemas“ irgi gavo identišką sumą, kaip mes, jie jau 5 kino teatrus turi. Kaip pagalbos priemonė ji labai reikalinga, bet ar ji bus pakankama, galėsime atsakyti artimiausiu metu“, – Eltai teigė R. Bilinskas.

Nors ir kitos Vyriausybės pagalbos priemonės, anot jo, padėjo kino teatrui išsilaikyti iki rudens, tačiau spėjimai, jog rudenį klientų srautas grįš į prieškarantininį lygį, nepasitvirtino.

„Gegužę, kalbėdami su Kultūros ministerija, projektavome, kad vasarą koronavirusas apsivaldys ir rudenį galėsime atsigavinėti. Bet matome, kad pasaulyje niekas nepasikeitė, reikalai prastėja, filmų kino teatrai negauna ir toliau. Mūsų optimistinis scenarijus pieštas, kad mūsų apyvartos spalį-rugsėjį grįš į 60-70 proc. prieš metus buvusius, nepasitvirtino. Dirbame, kaip ir vasarą, vis tiek 20-30 proc. savo pajėgumų, lyginant su buvusiais metais“, – Eltai sakė R. Bilinskas.

„Realiai ta parama yra dabar gerai, yra labai gerai, tik kiek mums jos pakaks, jei nepavyks susitarti su ploto nuomininkais, kad padarytų nuolaidas“, – pridūrė jis.

Vis dėlto optimizmo ateičiai, anot R. Bilinsko, kino teatrų industrija neįžvelgia.

„Neapibrėžtumas labai didžiulis. Dabar praktiškai liko premjeros Kalėdų metui iš visų didžiųjų studijų, lietuviai dar bandys kažką leisti. Matome tas šalis, kur jau atvėso oras, pavyzdžiui, Didžioji Britanija jau uždarė kino teatrus, JAV irgi užsidarinėja, premjeros nukeliamos. Man kažkokių didelių vilčių ir optimizmo neteikia šios bangos ir informacijos, nes iki mūsų visa tai taip pat ateis“, – pripažino R. Bilinskas.

Lietuvos kino centras kino industrijai iš viso paskirstė 6,2 mln. eurų paramos.

Siekiant sumažinti COVID-19 pandemijos sukeltus nuostolius, kurie susidarė apribojus kino teatrų ir kino platintojų veiklą, paskirtos vienkartinės dotacijos. Bendras šios valstybės pagalbos priemonės biudžetas – 2,8 mln. eurų.

Parama pasieks 18 kino teatrų, valdančių 71 kino ekraną visoje Lietuvoje, jiems išdalinta 2,24 mln. eurų, ir 12 filmų platinimo įmonių, kurioms skirta 560 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Toks kinas yra atgyvena ir dar valstybė dalina už tai visų mokesčių mokėtojų pinigus. Ir dar nepatenkinti. Pavyzdžiui, "Netflix" nežino kur pinigus dėti. Į kiną kino teatruose greičiausiai iš esmės keisis požiūris. Jei jo nekeis "kinošnikai" virusas ir ekonominė realybė jį pakeis. Valdžia per daug nuolaudžiauja kai kuriems verslams ir taškosi pinigais. Kaip niekada reikia valstybiško, o ne kaimietiško požiūrio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių