Kitą savaitę 2024 metų valstybės biudžetą Seimas svarstys du kartus

Kitą savaitę Seime vyks du 2024 metų valstybės biudžeto svarstymai, ketvirtadienį pranešė Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

„Kitą savaitę galima pavadinti biudžeto klausimų savaite, nes antradienį numatytas kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pirmasis, o ketvirtadienį – antrasis svarstymas. Taip pat numatyta, kad priimsime „Sodros“ ir PSDF, Pensijų anuitetų fondo biudžetus“, – pristatydamas kitos savaitės plenarinių posėdžių darbotvarkę teigė jis.

Parlamentarams ir Seimo komitetams kitų metų biudžete iš viso paprašius įvairioms reikmėms papildomai skirti 1,3 mlrd. eurų, trečiadienį Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė juos perduoti svarstyti Vyriausybei. Pats komitetas nepritarė nė vienam siūlymui, bet pasiūlė Vyriausybei įvertinti galimybę kitąmet rasti papildomų lėšų keliams.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tada sakė, kad keliams ieškos daugiau lėšų – bus svarstoma, iš kurios mažesnio prioriteto srities būtų galima atimti lėšų ir skirti jas keliams.  

Anot G. Skaistės, šiemet iš vinječių, arba komercinio transporto mokesčio už magistralinių kelių naudojimą, ketinama surinkti 59 mln. eurų, o 2024 metais – 89 mln. eurų. Daugiau pajamų kitąmet bus surinkta dėl didėjančių vinječių įkainių ir šias lėšas ketinama nukreipti keliams. 

Politikams ir Vyriausybei ginčijantis, kaip 2024 metais padidinti finansavimą keliams, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad dabar numatytos lėšos neleis pagerinti jų būklės. 

Valstybės biudžete keliams iš trijų šaltinių kitąmet numatyta 715,5 mln. eurų (šiemet – 773,2  mln. eurų). 

Keliams 2024 metais numatyta tiek pat, kiek ir šiemet – 543 mln. eurų, iš bankų solidarumo mokesčio keliams kitąmet atiteks dar 130,5 mln. eurų (šiemet – 148,4 mln. eurų, įskaitant skolintas lėšas), dar 41,8 mln. eurų yra ES finansavimas (81,6 mln. eurų). 

Biudžeto projektas antrus metus Seimui pateiktas savaite anksčiau nei įprastai, jį priimti planuojama gruodžio 5-ąją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių