Pereiti į pagrindinį turinį

"Klaipėdos nafta" neparduodama

2009-01-16 09:00

Andriaus Kubiliaus Vyriausybė neparduos jos valdomų "Klaipėdos naftos" produktų terminalo akcijų, tačiau neabejoja, kad už "Mažeikių naftos" akcijas jau netrukus gaus daugiau nei 700 mln. litų.

Ūkio ministras Dainius Kreivys patvirtino, kad galimybė parduoti galutinai atmesta, o su "Mažeikių nafta" ir jos akcininku Lenkijos koncernu "PKN Orlen" bus deramasi dėl produktotiekio į Klaipėdą tiesimo ir kitų įmonės logistikos problemų sprendimo. Tokios derybos, anot ministro, turėtų prasidėti jau vasarį, kai į Vilnių planuoja atvykti "Orlen" atstovai iš Lenkijos.

"Mes atmetame pardavimo ("Klaipėdos naftos" akcijų – red. past.) variantą – turėjome bent 15–20 suinteresuotų pusių nuomonių, nagrinėjome klausimą ekonominiu, strateginiu, energetinio saugumo, politiniu ir teisiniu požiūriu. Ties kiekvienu turime argumentų, ir remdamasis mūsų preliminariomis išvadomis premjeras pasakė, kad niekas neturėtų iliuzijų – pardavimo opcionas atkrinta", – interviu BNS sakė D.Kreivys.

Ūkio ministro teigimu, "Mažeikių nafta", kuri eksportuoja 80 proc. pagamintos produkcijos, nori sumažinti logistikos sąnaudas, be to, "Klaipėdos nafta" lenkus labai domina kaip naftos komplekso dalis.

"Jiems ši rankovė yra patraukli ir naudinga, jie nori tiesiai produktus pumpuoti į laivus. Jų interesas yra sąnaudų optimizavimas, nes krentant naftos kainoms marža mažėja ir šiemet "Mažeikių nafta" neuždirbs tiek pelno, kiek anksčiau", – teigė ūkio ministras.

D.Kreivys patikino, kad pagal beveik 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų opciono sutartį jokių sąlygų nėra, ir "PKN Orlen" privalo jas išpirkti. Seimas pernai gruodį pritarė Vyriausybės siekiui parduoti turimas bendrovės "Mažeikių nafta" akcijas. Likusį 9,98 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą Vyriausybė parduos už 284,45 mln. JAV dolerių (dabartiniu kursu – apie 705 mln. litų).

"PKN Orlen" pastaruoju metu daro didelį spaudimą Vyriausybei dėl "Klaipėdos naftos" – koncerno vadovai teigia, esą jei jiems nebus leista pirkti įmonės, jie peržiūrės investicijas į "Mažeikių naftą", atleis dalį bendrovės darbuotojų ir galbūt ieškos investuotojo į "Mažeikių naftą", į kurią mesti milijardai esą nebeatsiperka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų