Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl valdžia nenori didinti viduriniosios klasės pajamų?

2021-10-12 18:10
DMN inf.

Kodėl valdžia nenori didinti viduriniosios klasės pajamų, ir kaip į tai reaguoja gyventojai. Apie tai – LNK pokalbis su ekonomistu Mariumi Dubnikovu.

freepik.com nuotr.

– Kiek vidurinioji klasė gali kentėti ir kai jau nebeiškentės, kaip atrodytų viduriniosios klasės protestas?

– Manau, kad viduriniosios klasės kentėjimas yra ganėtinai stiprus, nes tai yra tylioji visuomenės dalis, kuri neprotestuoja ir tiesiog sąžiningai moka mokesčius. Norėtųsi pamatyti biudžeto projektą, kuriame būtų kliaujamasi ekonominiu augimu, nes šiandien Lietuvos augimas – vienas sparčiausių Europoje. Reikėtų raškyti tuos vaisius, kurie yra jau subrendę, bet ne atimti dar papildomai.

– Jeigu ateisime iki to, kad vidurinioji klasė nebeiškęs, kaip gali atrodyti tas protestas? 

– Manau, kad viduriniosios klasės protestas būtų toks, kad dalis migruotų, dalis keistų veiklos formas. Antras variantas yra labiau tikėtinas, nes viduriniosios klasės atstovas gyvena vidutinį gyvenimą, kuriuos jis yra patenkintas, jis yra patenkintas Lietuva. Jei mokesčiai taptų per dideli arba, jų akimis, nesąžiningi, būtų ieškoma, kaip tuos mokesčius optimizuoti. 

– Ar kada nors išvis Lietuvoje vidurinioji klasė buvo kaip nors skatinama? 

– Buvo labai daug pažadų, bet mažai iš to debesies išlijo lietaus, kur būtų kažkokie paskatinimai vidurinei klasei. Šiai klasei nereikia labai daug paskatų. Jų tiesiog reikia galbūt kurį laiką neliesti ir palikti ramybėje dirbti taip, kaip jie yra įpratę, nes, akivaizdu, kad ekonominis augimas patvirtina tai, kad vidurinioji klasė sugeba kurti, ir šią Lietuvą, kurią mes turime, jie sugebėjo sukurti. 

– Jeigu atsitiktų taip, kad vidurinioji klasė būtų išnaikinta, kaip tada atrodytų ekonomika? 

Jei viduriniajai klasei taptų sunku gyventi, tai greičiausiai ji slinktųsi link skurdesnių ir išsisegmentuotų, tai yra turėtume labai skurdžius, skurdžius žmones ir labai nedidelę dalį turtingųjų. Kaip ir dabar Lietuvoje – turtingų žmonių nėra labai daug. 

– Kaip bendrame ES kontekste atrodo Lietuva su savo viduriniąja klase?

– Šiandien mes atrodome pakankamai neblogai. Vidutiniai atlyginimai didmiesčiuose vejasi Vakarų Europą. Mūsų gyvenimo kokybė yra gera. Tokie miestai kaip Vilnius kartas nuo karto pasirodo pakankamai aukštuose reitinguose pagal gyvenimo kokybę. 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų